Foto: Printscreen/Instagram/milosvucevic

dani posvećeni električnim vozilima

OTVOREN 4. EV DAYS NA NOVOSADSKOM SAJMU Premijer Vučević: Treba da damo odgovor sebi kako Srbija treba da se razvija dalje

InfoBiz
> 13:48h

Četvrti put po redu, pod kupolama Novosadskog sajma, organizovani su dani posvećeni električnim vozilima, EV Days.

Manifestaciju je otvorio premijer Miloš Vučević, koji je naglasio da manifestacija ima širi karakter te da nije samo pitanje promocije novih električnih vozila.

-Ovo je i prilika da se razgovara o svim pitanjima i ideja je zaživela. Pričamo o električnim vozilima, hibridnim motorima, pričamo o tome kako da imamo dovoljno struje u Srbiji u narednom periodu, kako da štitimo zdravlje građana i životnu sredinu, a da se istovremeno ekonomski razvijamo. Ono o čemu je predsednik Republike pričao pre neki dan, a mislim da nije dovoljno medijski ispraćeno, suštinski je najvažnije. On je izvršio kratku opservaciju četiri i ulazak u petu industrijsku revoluciju i naše istorijske okolnosti koje su nas pratile od toga da je Srbija pod tadašnjom Otomanskom okupacijom, promašila ili preskočila prvu industrijsku revoluciju, nešto kasnije ušla u drugu i treću.

U četvrtu smo nešto brže ušli na polju informacionih komunikacija, naučno-tehnološkog parka i veštačke inteligencije. Nije više pitanje četvrte industrijske revolucije, nego pete. Naša država ne sme da dozvoli sebi da promašimo tu raskrsnicu da ponovo izgubimo godine, decenije, a ponekad i vekove, sa pogrešnim odlukama- rekao je Vučević.

On je naveo da je pre svega, pitanje energetske održivosti i energetske samostalnosti.

-Treba da damo odgovor sebi kako Srbija treba da se razvija dalje, čuvajući zdravlje građana, planine, ravnice, vode. Ovo su najvažniji uslovi. A treći je ekonomski razvoj države. Kao što vidite svi očekuju rast plata, rast penzija, više kilometara auto-puteva, da kupujemo vozila na električni pogon, a sve vreme moramo da vodimo računa o zdravlju građana i zaštiti životne sredine i njenom unapređenju.

Tako politički i zreo narod mora da razmišlja. Ovo nije pitanje samo promocija usluge, već i traganje za odgovorima. Sutra ovde imaju interesantan panel, pitanje rudarstva i zaštite životne sredine, pitanje minerala i ruda. Jako je dobro što su učesnici koji imaju različite stavove po tom pitanju prihvatili da razgovaraju. To nam treba. Nemojte da budemo naivni kao država i narod i promašimo neke šanse. Svet se ubrzano razvija, a veštačka inteligencija ne sme da bude protivnik čoveku i da ga zameni. Ona mora da bude alat čoveku da živi bolje. U centru života mora da bude čovek. To je suština. Dobro je što smo se kao društvo otvorili i da se o ovome priča glasnije i jasnije. Ništa se neće raditi preko noći. Govorim o suštinskim odlukama za našu državu.

Kurir.rs/Dnevnik