Foto: Dejan Djusic

JEDNODNEVNA OBUKA: Američka agencija održaće edukaciju za primenu inovativnog softvera koja je namenjena upravnicima zgrada

InfoBiz

U sklopu projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „Bolja energija“, u Regionalnoj provrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, održana jednodnevna obuka za primenu inovativnog softvera BESTenergIS, namenjena upravnicima stambenih zgrada.

Tokom obuke, učesnici su savladali korišćenje softvera BESTenergIS i potpuno upoznali prednosti primene digitalnih alata u upravljanju svojim zgradama. Sanacije zgrada i kuća korišćenjem obnovljive energije i povećanjem energetske efikasnosti su dugoročni ciljevi koji mogu brže da se ostvare uz pomoć obučenih upravnika i lokalne zajednice.

- Ovo je druga godina kako kroz saradnju sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i kao partner u sprovođenju projekta „Bolja energija“ podržavamo efikasnije korišćenje čistih energetskih resursa u građevinarstvu i unapređenje energetske bezbednosti u postojećim i novim stambenim zgradama - kaže Ivana Kovačević, rukovodilac Službe za edukaciju Privredne komore Srbije.

U 2023. godini, u saradnji sa USAID-ovim projektom „Bolja energija“, Privredna komora Srbije je, pod vođstvom ovlašćenih trenera, organizovala dva ciklusa besplatnih obuka koje je uspešno završilo 480 upravnika stambenih zgrada. Treći ciklus besplatnih obuka namenjenen je upravo upravnicima koji su uspešno završili prva dva ciklusa.

foto: Dejan Djusic

Ove obuke biće održane kao jednodnevni treninzi u sedam regionalnih komora u periodu od 9. do 24. septembra.

Naredni termini za obuke su sledeći: seminar u Nišu, u RPK Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, održaće se 13. septembra, dok će Užice biti domaćin 17. septembra u RPK Zlatiborskog upravnog okruga. Seminar u Somboru, u RPK Zapadnobačkog upravnog okruga, održaće se 18. septembra, dok će u Zaječaru, u RPK Borskog i Zaječarskog upravnog okruga, biti realizovan 19. septembra. Završni seminar biće održan 24. septembra u Beogradu, u prostorijama Privredne komore Srbije.

BESTenergIS je napredni informacioni sistem koji upravnicima zgrada omogućava kreiranje inventara zgrada sa njihovim energetskim karakteristikama, simulaciju i planiranje mera energetske efikasnosti, praćenje i verifikaciju sprovedenih mera i ostvarenih ušteda, te evidenciju prihoda i rashoda zgrada. Softver sadrži klimatske podatke, podatke o insolaciji, nacionalnu tipologiju zgrada i GIS mape, čineći ga sveobuhvatnim alatom za upravljanje energijom i održavanjem zgrada.

Ovaj projekat predstavlja značajan korak ka unapređenju energetske efikasnosti i promociji održivih praksi u zgradarstvu, doprinoseći boljoj budućnosti za sve.

USAID-ov Projekat „Bolja energija“ je petogodišnji projekat koji radi na unapređenju energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije na nivou opština. Projekat nastoji da reši pitanje nedostatka podsticaja kao i ograničenih investicija u oblasti obnovljivih izvora i energetske efikasnosti, zatim pitanje neefikasnog korišćenja energetskih resursa kao i slabo zastupljenu upotrebu obnovljivih izvora energije.

Biznis Kurir.rs