Foto: Shutterstock

KOMŠIJAMA PRETI NESTAŠICA ŠEĆERA: Duge suše uništile useve šećerne repe! I srpske domaćice uhvatila panika pred spremanje pekmeza

InfoBiz

Na istoku Hrvatske, gde je najveća proizvodnja šećerne repe, uništeno je više od 80 odsto roda. U Ministarstvu poljoprivrede u sredu poslepodne održan je hitan sastanak, a pomoć će se tražiti i od Brisela.

Kako piše hrvatski Dnevnik, najgore je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Repa se držala koliko je mogla. Onda je list izvlačio vlagu iz repe i repa se smanjivala i smanjivala i sad su se osušili i repa i list - rekao je Ivo Kelić, proizvođač šećerne repe iz Mirkovaca.

Na istoku se proizvodi 85 odsto repe za proizvodnju šećera, a uništeno je više od 80 odsto roda.

- Naše porodično gazdinstvo ima negde oko 126 hektara šećerne repe, a nećemo vaditi jedno 80 hektara - pojasnio je Kelić.

foto: Rojters Ilustracija

U poljima elementarna nepogoda, a na tržištu moguća katastrofa. Suša je uništila repu ne samo u Hrvatskoj nego i drugde u Evropi, pa je pitanje hoće li ove godine uopšte biti šećera.

Slično je i u Mađarskoj

- Takva je situacija i u Mađarskoj, Sloveniji. Pa nemam pojma više ko će sejati šećernu repu kad smo ovako na gubitku. To bi mogao biti kraj za šećeranu u Županji, zadnju šećeranu u Hrvatskoj - upozorio je Kelić.

Poslednja hrvatska šećerana ne pamti ovakav period.

- Verujte, mi rad

foto: Shutterstock

mo s prepolovljenim kapacitetom, cena tog šećera je ogromna. Sve u svemu jako loša situacija - rekao je predsednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro.

U Ministarstvu poljoprivrede održan je hitan sastanak jer bez repe nema ni šećera.

- Naš sastanak je dao to da ćemo u četvrtak krenuti prema Evropskoj komisiji, inicirati na aktivaciji kriznih rezervi u poljoprivredi. To se čeka šest meseci ako se odobri - napomenuo je ministar Josip Dabro.

Iz Vlade umiruju da čine sve kako šećernu krizu ne bi osetili i građani.

- Nema potreba za zabrinutost za naše građane, dakle neće biti ni uvoza niti povećanja cena vezano za šećer. S te strane Vlada štiti građane - rekao je državni sekretar Tugomir Majdak.

Manjak šećera nadomestiće se zalihama i delom iz rafiniranja.

- Poskupljenja sigurno ne prete, ali imamo katastrofalnu situaciju u Hrvatskoj - smatra Zadro.

foto: Profimedia

Kakva je situacija u Srbiji

U Srbiji je tri meseca vladala afrička suša.

Ovogodišnji prinosi šećerne repe u Srbiji znatno su pogođeni dugotrajnom sušom i visokim temperaturama tokom leta. Proizvođači su se suočili sa smanjenim prinosima i pogoršanjem kvaliteta repe, jer je zbog nedostatka padavina došlo do sušenja korena i pojave truleži na velikom broju parcela. U nekim područjima, poput Banata, procenat truleži dostigao je čak 40-60 odsto, što znatno otežava preradu u šećeranama.

Uprkos ovim izazovima, kompanija „Sunoko“ očekuje da će proizvoditi oko 275.000 tona šećera ove godine, što je dovoljno da zadovolji domaće potrebe i omogući izvoz. Međutim, proizvođači zahtevaju veću podršku države zbog velikih gubitaka i teškoća u proizvodnji, posebno jer su i prethodnih godina trpeli zbog sličnih klimatskih uslova.

Za sada, ne moramo da brinemo o tome hoćemo li ove zime jesti pekmez i slatko.

BiznisKurir/Dnevnik