Foto: Shutterstock

kreativnost se isplati

OVOJ INDUSTRIJI CVETAJU RUŽE, A TEK ĆE DA DONOSI LOVU! Zapošljava 5.000 radnika, a njeni proizvodi instalirani 100 miliona puta

InfoBiz

Gejming industrija u Republici Srbiji trenutno broji više od 4.300 profesionalaca, a do kraja godine biće otvoreno najmanje 470 radnih mesta procene su članova Srpske gejming asocijacije (SGA).

Jedan od članova SGA, beogradski studio za razvoj mobilnih igara Playstudios, objašnjava da su u pitanju visoko kvalifikovani kadrovi specijalizovani za art i kreativnu direkciju, projektni menadžment, programiranje i različite administrativne pozicije.

Svetlana Mikić, iz Playstudios-a, napominje da su predviđanja da će se ova godina završiti sa rekordnim brojem profesionalaca zaposlenih u gejming industriji. Ona dodaje da su projekcije o povećanju broja zaposlenih rezultat stručnosti i znanja domaćeg kadra, sve većeg broja igrača na globalnom nivou, ali i makroekonomskih i geopolitičkih zbivanja.

- Potreba za zaposlenima svakako postoji i na globalnoj gejming sceni, a Srbija se pozicionira kao perspektivno tržište zbog profesionalaca koji ovde rade. Na ruku nam idu i povezanost sa svim krajevima sveta, dobro poznavanje materije i činjenica da SGA zaista koristi svaku priliku da ispromoviše mogućnosti domaćeg tržišta - ističe Mikićeva.

foto: Shutterstock

Prilikom potražnje za kadrovima najveći izazov je pronaći ljude koji imaju adekvatno obrazovanje za rad u gejming industriji, a nedostatak odgovarajućih profila je posebno očigledan kad su u pitanju uskospecijalizovane pozicije.

- Na globalnom nivou industrija je vrlo dinamična i stvari se toliko brzo menjaju da ono što je juče bilo aktuelno, sutra verovatno neće biti. U takvom okruženju izazovno je kreirati obrazovne programe i obučiti kadar - objašnjava Mikićeva. Ona dodaje da se kod nas formalno obrazovanje odvija u saradnji gejming studija i različitih fakulteta, a veliku ulogu u pronalaženju kadrova imaju i programi prekvalifikacija, samostalno učenje i spremnost zajednice da deli znanja i iskustva.

Osim većeg broja radnih mesta koji se očekuje u 2024. godini, analiza Srpske gejming asocijacije ukazala je i na činjenicu da više od 70 odsto ispitanika oseća optimizam kad je budućnost industrije u pitanju.

- Broj igrača svakodnevno raste što diktira potrebe za novim igrama, unapređenjem postojećih igara i potražnjom za kadrovima. Činjenica da su igre proizvedene u Srbiji instalirane oko 100 miliona puta nam je pokazatelj da uspevamo da odgovorimo na potrebe igrača i nadam se da ćemo u tome uspevati i u budućnosti - zaključuje Mikićeva.

Studio za razvoj video igara Playstudios u Srbiji postoji od 2021. godine, kad je otvorena kancelarija u Beogradu. Skoro 200 umetnika, dizajnera, kreativaca i programera radi na razvoju POP! Slots, MGM Slots Live i Tetris igara.