Rekonstrukcija dojke vraća ženstvenost nakon karcinoma: Doktorka otkriva ko jeste, a ko nije kanditat

Ženske grudi su simbol materinstva, ženstvenosti i seksualnosti. Upravo zbog toga, odstranjivanje tkiva dojke, ili mastektomija, u okviru lečenja karcinoma, može da predstavlja veliko opterećenje za žene: U okviru našeg projekta "PREVENCIJA KAO GARANCIJA" razgovaramo i o ovoj delikatnoj temi.

Shutterstock, Privatna Arhiva

O tome gde se kod nas može uraditi rekonstrukcija nepostojećeg tkiva dojke, ko jeste, a ko nije kanditat za ovu operaciju i od čega to zavisi, kao i o značaju ove procedure govori dr Branka Radmanović, plastični hirurg sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

- Rekonstrukcija dojke je hirurška procedura u kojoj je zadatak rekonstruktivnog hirurga da se nakon mastektomije načini dojka koja će obikom, položajem i volumenom simulirati nedostajuću dojku. S obzirom na specifičnost oboljneja i često zahtevne hirurske tehnike u rekonstrukciji dojke, neophodno je i najvaznije da ovaj vid intervencije radi dobro utreniran hirurški tim koji čine opšti hirurg koji se bavi hirurgijom dojke i rekonstruktivni hirurg. Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) postoje najbolje utrenirani onkoplastični timovi koji se bave hirurgijom dojke – kaže naša sagovornica.

Privatna Arhiva 
dr Branka Radmanovićfoto: Privatna Arhiva

U drugim ustanovama u Srbiji ne postoje timovi koji paralelno rade ovaj složeni posao, dodaje doktorka. U eminentnim Kliničkim centrima u Beogradu postoje vrhunski plastični i opšti hirurzi, ali zasebno. Dakle u drugim ustanovama pacjentkija može da dobije odlično urađenu onkološku operaciju, bez rekonstrukcije, dok u drugim ustanovama rade vrhunski rekonstruktivni hirurzi.

Ko su kandidati

Primarna rekonstrukcija dojke, u istom aktu i mastektomija i rekonstrukcija, preporučuje se kada je reč o početnom karcinomu dojke, o multifokalnom karcinomu dojke, kod mladih žena posle neoadjuvantnog lečenja.

- Međutim, kada je bolest inicijalno velika i lokalno uznapredovala, prvo se sprovodi specifično onkološko lečenje, hemioterapija i radioterapija ukoliko je neophodna, a potom odložena, tzv. sekundarna rekonstrukcija dojke. Pacijentkinje u četvrtom stadijumu onkološke bolesti nisu kandidati za rekonstrukciju dojke - navodi.

Koliko može da traje

Da bi se kod naknadne ugradnje postigao željeni efekat, potrebno je prethodno proširiti kožu na grudima posebnim ekspanderima.

Shutterstock 
prethodno bi trebalo proširiti kožu na grudima posebnim ekspanderimafoto: Shutterstock

- Takvi ekspanderi su privremeni implanti za dojku koji se dopunjavaju fizioloskim rastvorom kroz posebne otvore do željenog volumena i smarta se da je nakon 3-6 meseci pacijentkinja spremnaza vađenje ekspandera i ugradnju implanta – objašnjava dr Radmanović.

Niko nije odbijen

Cilj rekonstrukcije je očuvanje telesne celovitosti, ženstvenog izgleda, lakšeg prihvatanja toka lečenja i bolesti. Pomaže pacijentkinji u psihosocijalnom očuvanju integriteta.

- Ne postoji pacijentkinja koja ima indikaciju za rekonstrukciju dojke sa dokazanim karcinomom dojke, kojoj nije urađena rekonstrukcija. Danas na IORS-u smo u mogućnosti da koristimo najbolje implante za dojke primenjujući najsavremenije načine lećenja i rekonstrukcije dojke – poručuje doktorka.

Nataša Lazović

Promo  Prevencija kao garancija