Foto: Shutterstock

IZ OVE SRPSKE BANJE LJUDI IZLAZE KAO NOVI: Smeštaj za dvoje košta svega 2.300 RSD, a nije daleko ni od Beograda

InfoBiz

Gamzigradska banja nadomak Zaječara čuvena je po lekovitoj mineralnoj vodi koja se koristi još od rimskih vremena. Kultura tog dalekog perioda se oseća i danas u ovom delu Srbije, pa se može doživeti kroz brojne turističke lokalitete, poput čuvene Feliks Romulijne.

Celokupan boravak ne košta puno, jer smeštaj u ovoj banji može da se nađe za oko 2.300 dinara.

Gambanja - kako se često naziva ovo lečilište - nalazi se na oko 220 kilometara od Beograda, a infrastrukturno je povezana sa brojnim krajevima Srbije, prvestveno magistralnim putem Zajačar-Paraćin. Smeštena je na nadmorskoj visini od 160 metara, a klimu odlikuje ukrštaj kontinentalne i planinske klime, koja prija posetiocima iz čitavog regiona.

Na samoj obali Crnog Timoka je 1978. izgrađena Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Gamzigrad”, a izgradnja kupatila i uređenje banje ozbiljnije počinje 1920. godine.

foto: Shutterstock

Preduzeće "Romulijana" u Gamzigradskoj banji je privatizovano, odnosno prodato fizičkom licu 4. maja 2023. za 41,3 miliona dinara (oko 350.000 evra) i to nakon četiri neuspešne prodaje, objavila je tada godine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Prodaja je obuhvatila, između ostalog, 12 građevinskih objekata, ukupne površine veće od 5,1 hiljada kvadratnih metara, od hotela Kastrum do sportskih terena, kao i izvorište lekovite vode u blizini Crnog Timoka.

Smeštaj u Gamzigradskoj banji

Bilo da uzmete stan na dan, iznajmite apartman u Zaječaru ili pak boravite u "Gamzigradu", kvalitetan odmor po povoljnim cenama je zagarantovan, ako se sme zaključiti na osnovu ponude na internetu.

Najjeftiniji apartman smo našli u Zajačaru, koji je udaljen oko 11 kilometara od same Banje, a cena mu je oko 2.300 dinara za dve osobe. Ukoliko jedna osoba želi prenoćište onda je cena 18 evra. U pitanju je jedno noćenje u smeštaju sa jednim bračnim krevetom i jednim krevetom za jednu osobu. Apartman je potpuno opremljen modernim uređajima, klimom i kablovskom televizijom.

foto: Shutterstock

Smeštaj u Zaječaru sa besplatnim WiFi internetom, pogledom na vrt i barom i koji ima dnevni boravak, potpuno opremljenu kuhinju sa frižiderom i kuvalom, kao i jedno kupatilo sa tušem i fenom za kosu - košta 22 evra. Broj spavaćih soba u ovom apartmanu je tri.

Povoljna ponuda je i prenoćište za 28 evra. Kako se navodi u oglasu, svaka jedinica nudi sopstveno kupatilo i tuš, kao i klima-uređaj, televizor i frižider.

Za goste koji vole finese i bolji ugođaju tu i nešto skuplje smeštajne jedinice po ceni od 45 evra.

Lečenje u Gamzigradskoj Banji

Osnova lečenja u Gamzigradskoj banji je voda, koja izvire sa dubine od 303 metra i ima temperaturu od 42 stepena.

U Specijalnoj bolnici postoje dva zatvorena bazena sa termomineralnom vodom (veliki za odrasle i mali za decu) koji su okruženi zidnim mozaicima i impresioniraju svojim umetničkim izrazom i svojom veličinom (rad akademika prof. Srbinovića), navedeno je na zvaničnoj stranici ove banje.

foto: Shutterstock

Dodato je da se lekovita voda koristi i u mineralnim i galvanskim kadama, lokalnim kupkama (četvorećelijske kupke, Haufeove kupke, naizmenične kupke) i drugo. Takođe, bolnica sprovodi i druge oblike terapije.

Najuspešnije se tretiraju oboljenja perifernih krvnih sudova (organski poremećaji arterijsjih krvnih sudova, funkcionalni poremećaji arterijskih krvnih sudova, oboljenja perifernih venskih krvnih sudova, oboljenja limfnog sistema) i vibraciona bolest.

Još su precizirali da se koristi i za opštu rehabilitaciju (bolesti vezivnog tkiva, zglobni oblici reumatizma, vanzglobni obllici reumatizma, ortopedske bolesti i posttraumatska stanja, anomalije dečjeg uzrasta, neurološka oboljenja, ginekološka oboljenja).

BiznisKurir/Blic