Foto: Shutterstock

Da li je neočekivani porast cene Bitcoin-a dobra prilika za ulaganje?

Biznis
> 11:44h

Tokom 2023. godine, cena Bitcoin-a se udvostručila, dostigavši preko 40.000 dolara. I pored optimističnih prognoza i rasta u prvim mesecima 2024. godine, tržište kriptovaluta je neočekivano doživelo stagnaciju i pad, što je zabrinulo investitore i trgovce širom sveta. Međutim, pre nekoliko dana tržište je doživelo dramatičan obrt – cena Bitcoin-a naglo je skočila na preko 64.000 dolara, što je dovelo do stvaranja novih kripto milionera, tačnije 84.000 novih milionera u 2024. godini, uključujući i nekoliko srećnih pojedinaca iz Srbije.

Bitcoin nije samo sredstvo plaćanja

Bitcoin (BTC) pokrenuo je misteriozni Satoshi Nakamoto davne 2009. godine, kao prvi oblik kriptovaluta. Iako je osnovna namena Bitcoin-a bila da služi kao sredstvo plaćanja u svakodnevnim transakcijama, on je odavno prerastao tu ulogu i postao mnogo više od toga. Ova kriptovaluta privukla je trgovce koji su počeli da se ,,klade“ na promene cena. Investitori su sve više posezali za Bitcoin-om kao sredstvom za očuvanje vrednosti, stvaranje bogatstva i zaštitu od inflacije. Istovremeno, institucije su radile na razvoju investicionih instrumenata koji omogućavaju lakše investiranje u ovu kriptovalutu.

Kako su uslovi na tržištima širom sveta postali veoma neizvesni i promenljivi, ulaganje u tradicionalne valute je postalo rizičnije. Kao rezultat toga, mnogi investitori su počeli da traže alternative, a kriptovalute su se pokazale kao atraktivan izbor.

Promena cena Bitcoin-a

Poznato je da je tokom poslednjih godina cena Bitcoin-a imala uspone i padove, utičući na milione investitora i trgovaca širom sveta, uključujući i mnoge u Srbiji. Nakon rasta cene Bitcoin-a od 416% u 2020. godini i dostizanja rekordnih vrednosti od 64.895 dolara u 2021. godini, cena počinje da pada i krajem 2022. godine iznosi manje od 20.000 dolara. U 2023. godini, okolnosti za trgovce i investitore u svetu kriptovaluta značajno su se poboljšale. Cena Bitcoina se dvostruko povećala, dostižući preko 40.000 dolara do kraja godine. Prognoze za budući rast postaju izuzetno optimistične, što dodatno podstiče nadu i interesovanje u ovom dinamičnom sektoru.

Na osnovu trenda u promenama cene Bitcoin-a, posebno u nestabilnim i visoko promenljivim ekonomskim uslovima sa kakvim se suočavamo i danas, šta mislite da se će se desiti u budućnosti? Da li će cena nastaviti da raste i da li je pametno ulagati u Bitcoin i derivate kriptovaluta? Registrujte se sada i preuzmite svoj BESPLATNI vodič za e-knjige o tome kako trgovati cenama kriptovaluta. Preuzmite ga ovde!

Skorašnji nagli porast cene Bitcoin-a

Optimistične prognoze za 2024. godinu nisu se ostvarile, bar ne u prvoj polovini godine. Možda će prethodna rečenica zvučati čudno, jer je poznato da je Bitcoin u martu ove godine iznosio preko 70.000 dolara, ali važno je naglasiti da se navedeno povećanje može pripisati prepolovljenju (smanjenje nagrada Bitcoin rudara, čime se usporava brzina stvaranja novog Bitcoina). Nažalost, prepolovljenje nije dovelo do daljeg rasta cena, već se upravo desilo suprotno – došlo je do stagnacije i pada, uprkos dobrim prognozama. Mnogi pripisuju ovaj pad tipično niskim obimima trgovanja tokom letnjih meseci na severnoj hemisferi, kada su trgovci i investitori na odmorima.

Međutim, pre nekoliko samo dana, predsednik Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država, Džerom Pauel, izjavio je da je došlo vreme za smanjenje kamatnih stopa. Koliko je ova izjava bila efektna, svedoči činjenica da je cena Bitcoin-a, sa trendom pada i vrednošću ispod 60,000 dolara na početku ovog meseca, naglo skočila na preko 60.000 dolara, usled povećane bojazni od naglog pada američkog dolara. U momentu pisanja ovog teksta, cena Bitcoin-a iznosi 62,398.30 dolara.

Zanimljiva je činjenica da su dva nagla porasta Bitcoin-a u 2024. godini donela 84.000 novih kripto milionera.

Šta mislite, da li će se ovaj trend rasta nastaviti? Da li dva nagla porasta cene Bitcoina i pojava 84.000 novih kripto milionera ukazuju na pozitivan trend u drugoj polovini 2024. godine? Iako trgovanje kriptovalutama i njihovim derivatima može biti rizično, takođe nudi značajan profitni potencijal. Preporučujemo vam da se detaljnije upoznate sa trgovanjem derivatima kriptovaluta i njihovim cenama uz pomoć naše 100% BESPLATNE e-knjige. Nakon što je pročitate, možete se obučiti koristeći besplatan demo nalog i cene uživo. Registrujte se ovde i počnite da vežbate!

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Promo