Foto: Shutterstock

VIŠE OD DVA MILIONA NOĆENJA U BEOGRADU U PRVIH 7 MESECI: Porast od 10% u odnosu na prethodnu godinu, najviše turista iz ove države

InfoBiz

Beograd je do kraja jula ove godine posetilo ukupno 831.039 turista iz zemlje i inostranstva što je za 13% više nego u istom periodu prošle godine, dok je broj samo stranih turista od januara veći za 15% (722.756).

U prvih sedam meseci ove godine, ukupan broj turista u Beogradu je prema podacima Sekretarijata za upravu - sektor statistike, ostvario 2.056.867 noćenja u beogradskim smeštajnim kapacitetima, što predstavlja porast od 10%.

Najbrojniji gosti bili su Turci (107.095, +49%), zatim gosti iz Rusije (65.759) i Kine (49.883) odakle ih je za 82% više nego prošle godine. Slede turisti iz Hrvatske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke dok su u većem porastu gosti iz SAD, Italije, Velike Britanije, Španije.

U julu mesecu ukupno 155.705 turista je posetilo Beograd što je za 14% više u odnosu na jul prošle godine, a najbrojniji gosti bili su iz Turske, Rusije, Kine, Nemačke, Rumunije i SAD.

- Pored i dalje ubedljivo najbrojnijih turista iz Turske koji dolaze sa tržišta na kom smo veoma mnogo radili, ovog leta imamo najveći porast broja gostiju iz Kine, i to od od 200% u julu mesecu, a taj broj će prema svim pokazateljima nastaviti da raste. Porast je zabeležen na gotovo svim tržištima na kojima smo imali promotivne aktivnosti, i struktura turista se polako menja - rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

- Prema dosadašnjim podacima imali smo izuzetno uspešnu letnju turističku sezonu u Beogradu. Čekamo podatke za avgust nakon čega ćemo imati još detaljniju sliku. U narednom periodu nas čekaju važne poslovne i promotivne aktivnosti na nekoliko tržišta od značaja za Beograd i Srbiju - dodao je Popović.

biznis.kurir.rs