Foto: Profimedia

SVE U CILJU DODATNOG UNAPREĐENJA: Reforma katastra smanjuje broj zaostalih predmeta

Nekretnine

Republički geodetski zavod smanjio je ukupan broj zaostalih predmeta u sistemu, sa 417.105, koliko je iznosio 1. septembra 2023. godine, na 365.466 predmeta danas. Ovo predstavlja značajno smanjenje za 51.639 predmeta u roku od godinu dana. Nerešeni predmeti, uglavnom, datiraju iz perioda od pre 2018. godine, odnosno pre uvođenja novog reformskog sistema i digitalizacije katastra.

Od ukupnog broja zaostalih predmeta, 114.868 je već rešeno i čeka na datum konačnosti, dok 102.761 predmet čeka rešavanje prethodnih zahteva. Broj aktivnih predmeta, koje sistem može rešavati sada iznosi 147.837. Napominjemo da srpski katastarski sistem, tj. sistem RGZ-a, rešava više od 1.000.000 upravnih predmeta godišnje.

foto: Printscreen

U cilju dodatnog unapređenja efikasnosti, Republički geodetski zavod implementirao je sistem evaluacije aktivnog radnog vremena, koji prati aktivno angažovanje svakog službenika tokom radnog dana. Podaci pokazuju da prosečno aktivno vreme koje službenik katastra provede radeći na predmetima iznosi 5 sati i 28 minuta dnevno, što je i predviđena norma.

Ovaj rezultat je ujednačen sa prošlogodišnjim nivoom angažovanja, što ukazuje da su poboljšanja postignuta kroz uvođenje novih tehnologija i optimizaciju poslovnih procesa, a ne povećanjem radnog opterećenja.

Ovi rezultati jasno ilustruju posvećenost RGZ-a kontinuiranom unapređenju procesa rada, s ciljem pružanja brze i pouzdane usluge građanima.

biznis.kurir.rs