Foto: Shutterstock, Ilustracija

MLADI U SRBIJI DOBIĆE OD 8.000 DO 13.000 DINARA: Svi detalji prijave, sve je mnogo jednostavnije nego do sada - Evo kako do para

Novčanik
> 12:49h

Prijavljivanje učenika za stipendije Ministarstva prosvete je počelo.

Preko Portala, a na sajtu ministarstva dostupno je Uputstvo za podnošenje prijave na konkurse za učeničke kredite i stipendije. Prijava za studente počinje 1. oktobra. Iznos stipendije za učenike tokom prošle godine bio je 8.100, a za studente 13.000 dinara.

- U prvoj godini upotrebe sistem će pojednostaviti podnošenje i obradu zahteva za učeničke i studentske stipendije i kredite, dok će u narednim godinama biti razvijan kako bi se postupak potpuno digitalizovao, smanjili administrativni troškovi, upotreba papirnih dokumenata i omogućilo praćenje i od strane Ministarstva i od strane stipendista - kažu u Ministarstvu prosvete.

- Ipak, takav pristup zahteva određene zakonske izmene koje nije bilo moguće sprovesti za ovogodišnji konkurs, te će prijavljivanje ove godine biti sprovedeno kombinovano, elektronski i u papiru. Ovim će postupak prijave za ovu godinu biti delimično olakšan i značajno efikasnije sproveden.

Na godišnjem nivou više od 45.000 studenata i učenika konkuriše za kredite ili stipendije, a ministarstvo prosvete odobri oko 30.000.

biznis.kurir.rs