Foto: Shutterstock, Printscreen

NAJBOLJA CENA USKORO ĆE VAŽITI I U APOTEKAMA! Neće moći da se kupe svi proizvodi, čeka se samo još jedna potvrda

Novčanik

U akciju "Najbolja cena", koja je startovala juče, kako je najavio predsednik Vlade Miloš Vučević, mogli bi da budu uključene i apoteke. Ukoliko Ministarstvo zdravlja potvrdi ovaj plan širom Srbije brojni medikamenti mogli bi da budu dostupni po značajno povoljnijim cenama.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da prosečno domaćinstvo u Srbiji, koje broji tri člana, mesečno na lekove potroši do 2.500 dinara. Međutim, kako za "Novosti" kažu naši čitaoci, troškovi koje hronično oboleli daju za terapiju prilično opterećuju porodični budžet.

Bračni par Milorad (84) i Olga (90) iz Leskovca kažu da većinu lekova dobijaju na recept, ali i pored toga ostave značajnu sumu novca u apoteci.

- Supruga mi prima minimalnu penziju, a moja je nešto viša od 50.000 dinara - kaže nam Milorad. - Od tog iznosa svaki mesec u apoteci potrošimo deset hiljada za lekove koje nam lekari preporučuju, ali za koje ne pišu recept. Uglavnom su to suplementi i razne masti za bolove i reumu.

Da je za kućni budžet odlazak u apoteku značajno opterećenje svedoči nam i Dragana M. (51) iz Beograda koja je astmatičar i pati od hroničnog sinuzitisa i rinitisa.

foto: Shutterstock

- I pored toga što neke lekove uz participaciju uzimam na recept, mesečno na njih potrošim oko 13.000 dinara - kaže nam ova Beograđanka. - Za lek u pumpici koji mi je osnovna terapija moram da izdvojim svaki mesec 2.500 dinara, a najviše novca mi ode na pomoćnu terapiju koja mi je neophodna kao što su fiziološki rastvori, antihistaminici i preparati na bazi kortikosteroida.

Skuplji od lekova

Brojni vitamini i minerali, kao i brojna druga medicinska sredstva, poput rastvora, krema i masti, koja mogu da se kupe bez recepta po pravilu imaju značajno višu cenu nego lekovi, jer njihovu vrednost diktira tržište. Zato su i stručnjaci i pacijenti saglasni da bi dodatni popust za njihovu nabavku bio značajna ušteda.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Кragujevcu kaže za "Novosti" da je bitno da se razlikuje šta je lek, šta je suplement, odnosno pomoćno lekovito ili medicinsko sredstvo.

- Кada je reč o pravim lekovima, odnosno onim koji su registrovani kod Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, oni imaju maksimalnu cenu koju utvrđuje Vlada i Republički fond za zdravstveno osiguranje. Dakle, to su već minimalne moguće cene, i tu ne vidim da postoji mogućnost da bi mogle da budu niže. Međutim, ono što može da se snizi su suplementi ili dodaci ishrani. Ovi proizvodi liče na lekove, isto su pakovani, ali u suštini nemaju taj efekat. Tu cene nisu regulisane i tu dogovor sa proizvođačima može da urodi snižavanjem cene.

Biznis.kurir.rs/Novosti