U Dalmaciji ne popuštaju vrućine, ali ni cene. Ljudi jedva da su se navikli na evro, pa i dvostruko veće cene, ali eto ti leta i turista pa one ponovo skaču. Klip kukuruza – evro i po. Mnogi se pitaju da li se uopšte više išta može kupiti za jedan evro.
Gospodin Marko Rudela više od 50 godina živi u Kaliforniji. Bavi se građevinskim biznisom i mesečni prihod mu je 30 puta veći nego prosečnom Hrvatu. Ali, cenama u Hrvatskojje šokiran.
- Čujte, ja ne znam kako ljudi ovde mogu da žive s 800, 1.000 evra, neto. Na primer, odavde odete na trg, kafa ili boca vode je skuplja nego na Beverly Hillsu, u Diznilendu - rekao je Mladen Rudela iz Zadra, piše HRT.
Nedavno je bio i u Nemačkoj
- Recimo, sapun za pranje tamo, neki proizvodi, koštaju dolar, evro i po, ovde isti košta pet evra, pa to je Bože sačuvaj - nastavlja Rudela.
Dva kilograma blitve – deset evra. Josip iz Radovina imao je i sreće, pa je kilogram platio četiri evra.
- Kad bi preračunavao u kune, onda ne bih uzimao hleb, bio bih bez njega -objašnjava Josip iz Radovina.
Burek dva evra, klip kukuruza evro i po, “makijato”, i to onaj jeftiniji 1,60. Beli luk od deset evra ne tera više vampire, nego kupce. Pa ima li više išta za evro?
- Za jedan evro? Pola vekne hleba. Ništa drugo - naglašava Zvonimir iz Zadra.
Gospodin iz Novoga Sada primećuje da leti svake nedelje cene u trgovinama rastu.
- Svakih 10, 15 dana po 20, 30 centi idu gore cene. Uglavnom, svi proizvodi, tako imamo osećaj - zaključuje Igor Prešeren iz Novog Sada.
Iako će, možda, kontinentalci reći lako je Dalmatincima. Beru novac sa stabala od turizma. Ali ne, nemaju svi apartmane i ne žive od turizma, a plaćaju svakodnevne osnovne namirnice kao najbogatiji Evropljani.
BiznisKurir/Poslovni dnevnik