Foto: AP/Ilustracija

KOBASICE PRVA OPCIJA ONIMA KOJI 'ZATEŽU KAIŠ': Amerikancima sa dubljim džepom biftek, oni siromašniji pronašli svoju alternativu

Novčanik
> 09:10h

Porast potražnje za kobasicama može ponuditi najnoviji znak potrošača koji zatežu kaiš dok nastavljaju da se bore sa visokim cenama.

Došlo je do 'skromnog rasta' u kategoriji kobasica za večeru za jednog proizvođača, prema anketi Federalnih rezervi Dalasa u Teksasu, objavljenoj u ponedeljak. Ovo naglašava trendove kupaca koji se odlučuju za jeftinije proizvode i povlače sve zajedno jer kumulativna inflacija utiče na kupovnu moć.

- Ova kategorija ima tendenciju rasta kada ekonomija oslabi - rekao je ispitanik, prema uređenim komentarima uključenim u izveštaj Dalas Fed-a.

– To je zato što je kobasica dobra zamena proteina za skuplje proteine i može da ’protegne’ budžete za hranu potrošača - navodi pomenuti izveštaj.

foto: Youtube Printscreen

Ova anegdota na koju je ukazala Bespok investmen grupa (Bespoke Investment Group) u objavi na IKSU dolazi u trenutku kada cene namirnica ostaju na prvom mestu za potrošače. Dok je stopa inflacije na godišnjem nivou pala bliže nivoima koji kreatori ekonomske politike smatraju zdravim, kolektivno povećanje cena u poređenju sa pre samo nekoliko godina ostavilo je Amerikance da se osećaju ljutim zbog stanja nacionalne ekonomije.

Pored toga, podržava dve teme koje se pojavljuju kao obeležja današnje postpandemijske ekonomije.

Sve veći hor korporativnih rukovodilaca, uključujući one koji vode neke od najvećih lanaca restorana, upozorio je da potrošač počinje da usporava. Posebno su istakli da naglašavaju niže poreske razrede na dohodak dok pokušavaju da nateraju svoje dolare da idu dalje.

foto: AP/Ilustracija

Prelazak na kobasice takođe naglašava akciju koju stručnjaci nazivaju 'trgovinom na niže'. Bezbrižni kupci mogu izabrati proteine koji su obično skuplji, kao što su biftek ili piletina. S druge strane, kupci koji vode računa o ceni će tražiti kobasice ili druge jeftinije alternative.

Drugi proizvođači hrane koji su odgovorili na anketu Dalas Fed-a takođe su izrazili zabrinutost za svoje ekonomsko zdravlje.

biznis.kurir.rs/CNBC

Bonus video: