Foto: Shutterstock

DRŽAVA ODREŠILA KESU: Veće subvencije za ratare i stočare - evo kome stiže više para, pravo na pomoć sada ima još jedna grupa

Novčanik
> 15:45h

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Obaveštenje o otpočinjanju izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, uz napomenu da su početak rada na tom dokumentu „inicirali susreti i razgovori sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača, a povodom otežanih uslova poslovanja i proizvodnih rezultata u prethodnom periodu, kao i u tekućem proizvodnom ciklusu“.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima uvode se mere direktnih plaćanja, kao i regresiranje nabavke sertifikovanog semena sa 17.000 dinara po hektaru, dok se u stočarstvu samo podsticaji za krave i bikove kreću u rasponu od 20.000 do 25.000 dinara, a uvedena je i kategorija „krave dojilje“.

U oblasti podsticaja u stočarstvu, kako stoji u obrazloženju nacrta izmena, uspostavlja se reorganizacija podsticaja u smislu pojednostavljenja. Prema ovom dokumentu, uspostavljaju se direktna plaćanja u oblasti podsticaja u stočarstvu za 17 kategorija, od kvalitetnih priplodnih krava i bikova preko kokošaka, kobila i pastuva, krmača, ovaca, koza, pa sve do šarana, pastrmke i pčela.

foto: Shutterstock

Istovremeno se uvodi i mera podrške u formi direktnog plaćanja po grlu za krave koje nisu pod kontrolom produktivnosti, kao i mera za krave dojilje, čime se, kako se ističe, „podrška proširuje i na ovu kategoriju životinja u smislu načina držanja“.

Uvode se i izmene u uslovima i načinu obračuna pojedinih mera, pa se u pogledu tova junadi menja granica starosti životinje koja je predmet podsticaja, a podsticaji za proizvodnju konzumne ribe obračunavaju se prema površini, odnosno zapremini ribnjaka.

Kada je reč o konkretnim predlozima, evo šta država predlaže u pogledu visine podsticaja:

  • Podsticaji za kvalitetne priplodne krave i bikove utvrđuju se u minimalnom iznosu od 25.000 dinara po grlu
  • Podsticaji za krave utvrđuju se u minimalnom iznosu od 20.000 dinara po grlu
  • Podsticaji za krave dojilje utvrđuju se u minimalnom iznosu od 25.000 dinara po grlu
  • Podsticaji za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve utvrđuju se u minimalnom iznosu od 4.000 dinara po grlu. U istom iznosu se utvrđuju i podsticaji za priplodne krmače i neraste
  • Podsticaji za kvalitetne priplodne kobile i pastuve utvrđuju se u minimalnom iznosu od 10.000 dinara po grlu, kao i za proizvodnju konzumne ribe po hektaru toplovodnog ribnjaka, odnosno u minimalnom iznosu od 20 dinara po m² hladnovodnog ribnjaka, odnosno recirkulacionog akvakulturnog sistema

Ko ima pravo na podsticaje?

Kako stoji u nacrtu izmena Zakona, pravo na korišćenje podsticaja u stočarstvu ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da je upisano u Registar, u Registru prijavilo gajenje odgovarajuće vrste životinja, odnosno podatke o vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se životinje drže ili uzgajaju i izvršilo obeležavanje i registraciju grla, odnosno košnica pčela u Centralnoj bazi, osim za živinu i ribe.

foto: Shutterstock

Pravo na podsticaje ima i vlasnik grla, odnosno košnica pčela koje je prijavio u Centralnoj bazi ili je vlasnik grla, odnosno košnica pčela član njegovog poljoprivrednog gazdinstva.

U nacrtu izmena stoji i da se podsticaji u stočarstvu po grlu stoke mogu ostvariti jednom u toku kalendarske godine za isto grlo, ali postoji i izuzetak.

- Izuzetno, u 2024. godini, lice koje je ostvarilo pravo na podsticaje za kvalitetne priplodne mlečne i tovne krave u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje ostvarivanje prava na podsticaje za kvalitetna priplodna grla, ostvaruje i pravo na dodatna sredstva za kvalitetne priplodne prvotelke, u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju - stoji u nacrtu izmena zakona.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs