Foto: AP/Ilustracija, Shutterstock

RATARIMA USKORO STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE: Novac namenjen zaštiti useva od suše i poplava, a evo koliko će dobijati

Novčanik
> 15:59h

Prevazilaženje trenutne situacije u poljoprivredi prouzrokovane sušom i nižom cenom poljoprivrednih proizvoda bila je tema sastanka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića sa predstavnicima Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS). Na sastanku su razmatrani konkretni koraci koje Ministarstvo poljoprivrede, u okviru svojih nadležnosti, može da preduzme.

Martinović je objasnio da se Pravilnikom o podsticajima za upravljanje rizicima, kroz premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, regresiraju troškovi osiguranja, i to od 40 do 70 odsto od plaćene premije osiguranja, te da će javni poziv po tom osnovu biti raspisan čim se obezbede finansijska sredstva.

Govoreći o isplati dugovanja poljoprivrednicima po osnovu povraćaja akcize za gorivo i subvencija po hektaru, ministar Martinović istakao je da je Uprava za agrarna plaćanja realizovala gotovo sve zahteve koji su podneti u toku ove godine.

foto: Shutterstock

On je ukazao na to da je za subvencije po hektaru podneto više od 316.000 zahteva, a da je broj nerešenih 6.790, što znači da je procenat realizacije gotovo 98 procenata, dok je, kada je reč o refakcijama za gorivo, realizovano skoro 94 odsto zahteva, kao i 99 odsto zahteva po pitanju kredita za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Navodeći da se Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva, bez obzira na ogroman broj zahteva koji pristižu po raznim osnovama, maksimalno trudi da bude ažurna u realizaciji istih i poštuje rokove, ministar je pozvao poljoprivrednike koji su podneli zahteve za podsticaje putem portala ePodsticaji da redovno proveravaju svoje eSanduče na portalu eUprava i prihvate rešenja, jer ona na taj način postaju pravosnažna i izvršna, što omogućava isplatu sredstava.

foto: T. Ilić

Martinović je naglasio i to da je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju već pripremljen i da će danas biti objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva, te je tim povodom apelovao na poljoprivredne proizvođače da u predviđenom roku dostave sve svoje predloge i komentare na pomenuti nacrt zakona.

AGRO KARTICE

Ministar je sa predstavnicima NAPS-a razgovarao i o izdavanju kartica za kupovinu goriva na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) i tom prilikom istakao da je prethodne nedelje izdato 599 kartica, te pozvao poljoprivrednike koji ih nisu dobili da o tome obaveste Ministarstvo poljoprivrede, koje će potom u direktnoj komunikaciji sa NIS-om pomoći da oni što pre dobiju agro kartice. Naveo je i da se očekuje da će projekat automatizacije procesa za izdavanje agro kartica biti realizovan do kraja septembra, kako bi se ceo taj proces ubrzao.

Tema sastanka bile su i inspekcijske kontrole, koje su, kako je rečeno, pojačane, iako postoji objektivan problem nedovoljnog broja inspektora u Srbiji. Takođe, jedan od zahteva poljoprivednika tiče se otkupa i isplata merkantilne pšenice roda 2024. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve.

Ministar Martinović naglasio je da je Republička direkcija za robne rezerve predložila izmenu zaključka Vlade Srbije o kupovini roda 2024. godine, na osnovu koje će biti predviđeno da se otkup izvrši proporcionalno na osnovu prijavljenih količina na navedenoj berzi, računato do 30.000 tona pšenice, kako bi sva poljoprivredna gazdinstva koja su se prijavila zaključila ugovor o kupoprodaji. Planirano je da pomenute izmene budu na dnevnom redu naredne sednice Vlade, odnosno u četvrtak, 29. avgusta.

Predstavnici NAPS-a zamolili su i da njihovi članovi budu uključeni u rad formiranih radnih grupa, a ministar Martinović rekao je da će oni biti obavešteni i konsultovani u postupku izrade propisa, kao i da će im, nakon izrade Nacrta strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja od strane eksperata, isti biti dostavljen, kako bi mogli da daju svoje predloge za njegove izmene i dopune.

Dodao je da će u narednom periodu biti razmotreno donošenje Zakona o poljoprivrednoj komori, što je takođe bio jedan od zahteva predstavnika Asocijacije.

Biznis.kurir.rs