Foto: Shutterstock

SMEŠTAJ I TERAPIJA U BANJI NA JUGU SRBIJE PRAVA SITNICA! Jedinstvena na Balkanu, ovde daju injekcije gasa i odmah vam bude bolje

Nekretnine
> 09:54h

Bujanovačka Banja Vrelo nalazi se na krajnjem jugu Srbije između Vranja i Bujanovca. Od Vranja je udaljena 14, a od Bujanovca svega tri kilometra. Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovačka Banja je balneofizikalni centar, smeštajnog kapaciteta 186 ležajeva u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba ima kupatilo, televizor i dostupni internet.

Lekovitost banje u lečenju ne samo reumatskih bolesti

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Goran Nedeljković, v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Bujanovačkoj Banji ističe da banja poseduje tri prirodna faktora, termo- mineralnu vodu, blato i prirodni gas, ugljen dioksid:

- Atestirani smo za lečenje reumatske bolesti, i vanzglobnog reumatizma, artritisa u hroničnoj fazi, Behterevljeve bolesti,spondiloze, diskopatije, postfrakturnih stanja koštano-zglobnog sistema, stanja nakon implantacije zglobnih proteza, sportskih povreda u stabilnoj fazi, neuroloških bolesti , neuralgije, išialgije, anomalije razvoja kod dece, kožnih obolenja-ekcema , psorijaze, hronične ginekološke bolesti i steriliteta. Imamo mogućnost lečenja dijabetičara preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koje traje 21 dan.

foto: Kurir Televizija

On objašnjava da je termomineralna voda u banji natrijum-hidrokarbonatna, sulfidna, ugljenokisela sa temperaturom od čak 43 stepena, pa se direktno koristi u terapijske svrhe bez hlađenja i zagrevanja čime se postiže bolji terapijski efekat.

Mineralna voda koju konzumiraju posetioci banje utiče na čišćenje hepatobilijarnog trakta, ubrzava peristaltiku rad creva i poboljšava diurezu, ukazuje doktor.

Prema njegovim rečima posle "gasnog CO2 lečenja i kupanja u kadi sa gasom", dolazi do smanjenja osećaja hladnoće utrnulosti i bolova u nogama:

- Treći prirodni faktor je blato koje se sastoji od nataloženih organskih čestica vulkanskog porekla sa 80 odsto čestica manjim od milimikrona što po karakteristikama spada u sam svetski vrh i primenjuje se zagrejano na 45 do 47 stepeni.Termički efekat blata dovodi do bolje prokrvljenosti i ishrane koštano-zglobnih i mekotkivnih struktura čime se usporava proces starenja date regije.

foto: Kurir/T.S.

On kaže da Specijalna bolnica Bujanovačka Banja poseduje aparaturu za kompletnu fizikalnu terapiju.

- Od pre tri godine smo nabavili najnoviji, tehnološki najsavremeniji elektroaparat-horizontalne struje. Posedujemo i kompletno opremljenu kinezi salu za medicinsku gimnastiku i hidromasažu koja dovode do osećaja opuštenosti, zadovoljstva telesne i duhovne svežine- napominje dr Nedeljković.

Veliki je broj pacijenata kojima lekovitost Bujanovačke Banje pomaže. Svake godine dolaze i koriste njene blagodeti.

foto: Kurir/T.S.

- Nisam mogla sama da uđem u kadu zbog zdravstvenih problema, posle nekoliko dana boravka i tretmana stanje je potpuno drugačije i ulazim i izlazim nakon kupanja iz kade sama i bez bolova - kaže Jelena iz Kragujevca.

Cene boravka u Bujanovačkoj Banji

U jednokrevetnoj sobi dnevni pansion po osobi koji podrazumeva tri terapije, noćenje i tri obroka je 5.670 dinara. U dvokrevetnoj sobi cena dnevnog pansiona je nešto niža i iznosi 5.070 dinara, dok ista usluga u trokrevetnoj sobi košta 4.900.

Lekarski pregled se plaća posebno 1.500 dinara kao i boravišna taksa 50, a osiguranje 20 dinara po danu. Ukoliko se odlučite za ambulantni boravak bez noćenja u Bujanovačkoj Banji od fizikalne terapije nakon obaveznog lekarskog pregleda možete koristiti tretman elektroaparatom po ceni od 400 do 600 dinara zavisi od same terapije koju prepiše lekar, boravak u gasnoj kadi je 500 dinara, blato 250, kupanje u kadi sa mineralnom banjskom vodom je 500, a u bazenu 400 dinara, objašnjavaju nadležni.