Foto: Opština Varvarin

PODRŠKA POLJORIVREDNICIMA U OVOM KRAJU: Dele se vaučeri od po 66.000 dinara- Evo čemu su konkretno namenjeni

InfoBiz

Predstavnici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) obišli su opštinu Varvarin gde su upoznati sa situacijom na terenu i obišli poljoprivrednike koji su pre pet meseci dobili vaučere finansijske pomoći, jer su u junu 2023. godine pretrpeli ogromnu štetu na svojim gazdinstvima usred velikih poplava koje su zadesile Temnićki kraj.

Sredstva u iznosu od 2.838.000 dinara, 43 vaučera po 66.000 dinara, od velikog su značaja za ugrožene poljoprivrednike, ali je ukupna šteta bila procenjena na 89 miliona dinara, što je ogromna cifra. Prilikom posete vlasnicima gazdinstava koji su iskoristili ovu pomoć, moglo se čuti da je svaka pomoć dobrodošla, ali da je šteta zaista bila prevelika, pogotovu u Donjem Katunu gde je Jovanovačka reka poplavila više hektara obradive površine i pojedinim domaćinstvima nanela štetu od 1 do 2,5 miliona dinara, izjavio je pomoćnik predsednice opštine Varvarin za poljoprivredu Nemanja Čolić.

foto: Opština Varvarin

Prema njegovim rečima, na osnovu inicijative Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Organizacija FAO je krajem prošle godine izdvojila sredstva u iznosu od 300.000 dolara, za 222 korisnika u sedam opština, među kojima je bio i Varvarin. Sredstva su iskorišćena za nabavku semenske robe, veštačkog đubriva, alata i nekih osnovnih potreba za pokretanje poljoprivredne proizvodnje.

- Inače, cilj podrške Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) je pomoć poljoprivrednicima pri obnovi svojih zasada, a Komisija je, nakon procene, donela odluku da se pomogne domaćinstvima koja su pretrpela najveću štetu na usevima, zemljištu i plastenicima za vreme prošlogodišnjih poplavaistakao je Čolić.

foto: Opština Varvarin

biznis.kurir.rs