Foto: Promo

I HRVATSKI MEDIJI SE RASPISALI O SRPSKOM ZLATU: "Vredi 11 milijardi evra, sve ostaje u Srbiji"

InfoBiz

Cena zlata je već duže vreme na vrhuncu svih vremena. Globalna kriza, ratovi i inflacija uzrokovali su dramatični porast potražnje za zlatom.

U poslednjih 11 godina cena zlata porasla je 145 odsto, a samo u prošloj godini 24 odsto.

Preostala količina zlata do sada otkrivena u tlu nije velika na svetskom nivou, tek oko 57.000 tona, pa se procenjuje da će ga se moći iskopavati sledećih 15-ak godina, piše hrvatski sajt Poslovni.hr.

foto: Printscreen/Poslovni.hr, Shutterstock

Dug put do pronalaska

Nedavno pronađena 'zlatna žica' na Rogozni kod Novog Pazara dobija na značaju. Na tom mestu, kako navode iz 'Zlatne reke Resources', kompanije koja se bavi istraživanjima na ovom području, procenjuje se da se nalazi nešto više od 150 tona zlata.

Kompanija će to područje najverovatnije moći da istražuje ​​do 2026. godine, a ako rezultati geoloških istraživanja budu pozitivni i budu ispunjeni svi propisani uslovi prema Ministarstvu, 'Zlatna reka' može podneti zahtev za izdavanje upotrebne dozvole – piše Poslovni.

Kada bi se količina zlata za koju se procenjuje da postoji na Rogozni pomnožila sa trenutnom cenom zlata na berzi od oko 73.000 evra po kilogramu, dobila bi se brojka od oko 11 milijardi evra, prenosi hrvatski medij.

Oni podsećaju da kineska kompanija Ziđin Majning ima rudnik zlata u Boru, poznat kao Čukaru Peki.

foto: Shutterstock

Pre dve godine (2022.), prema podacima specijalizovanog portala 'Rudarstvo', tamo je proizvedeno 4,75 tona zlata. U 2023. godini kompanija je rekla da je do avgusta proizvela ukupno 8,9 tona zlata i ostvarila kumulativni prihod od prodaje od 3,9 milijardi dolara.

Zlato ostaje u Srbiji

Dodali su i da se, prema srpskim zakonima, celokupna količina proizvedenog zlata prvo mora ponuditi Narodnoj banci Srbije, a tek u slučaju da ona odbije da ga otkupi po berzovnoj ceni, Ziđin bi mogao da zatraži izvoz dozvola.

To se dosad nije dogodilo, što znači da zlato proizvedeno u ovoj kompaniji 'ostaje u Srbiji', prenosi Poslovni.

biznis.kurir.rs/Poslovni dnevnik