Foto: Shutterstock

isplativo

OVAJ SEKTOR TRAŽI DOSTA FIZIČKOG RADA, ALI OD ZARADE BOLI GLAVA! Subvencije po hektaru 63.000, a cene proizvoda do 40% veće

Moj biznis

Organska proizvodnja u Srbiji godišnje raste za oko 25 odsto, a u svet se godišnje ovih zdravih proizvoda izveze u vrednosti oko 50 miliona evra.

Ovaj rezultat bi mogao biti i veći kada bi se organskom proizvodnjom bavili krupniji proizvođači, umesto što se sada organski proizvodi uglavnom ubiraju sa malih površina od oko tri hektara.

Kako objašnjava za Kurir agroanalitičar Branislav Gulan u Srbiji se organskom proizvodnjom bavi 7.000 proizvođača koji u proseku imaju po šest hektara zemljišta, a proizvode sve vrste organskog voća i povrća, zavisno od položaja na kojem im se usevi ili zasadi nalaze.

- Tom proizvodnjom se bave siromašni proizvođači koji imaju između dva i osam hektara. Najviše je onih koji imaju dva do tri hektatra pod organskom proizvodnjom. Ta proizvodnja je skuplja oko 40 odsto od konvencijalne, pa su i organski proizvodi za isto toliko skuplji. Te proizvode ne kupuje svako i uglavnom ti mali proizvođači imaju svoje stalne kupce kojima isporučuju proizvode. Oni od toga žive, a oni koji imaju ozbiljnu proizvodnju pod plastenicima i staklenicima njima se to više i isplati - kaže Gulan za Kurir.

foto: Profimedia

On dodaje da je godišnji izvoz organskih proizvoda vredan oko 50 miliona evra, a mogao bi biti mnogo veći kada bi se mali proizvođači udruživali.

- Ako svako izvozi svoj proizvode nema tu uspeha. Jedino rešenje je da se više njih udruži u zadruge i da izvoze zajedno - isitče Gulan.

U Srbiji ima ukupno tri miliona i 257.000 hetara obradivog poljopriverdnog zemljišta, od čega je svega oko jedan odsto pod organskom proizvodnjom.

Kako bi unapredila ovu vrstu proizvodnje zdrave hrane država po hetaru isplaćuje 63.000 dinara subvencija, kao i 56.000 dinara po grlu u organskoj stočarskoj proizvodnji.

BROJKE

  • 25.100 ha nallazi se pod organskom proizvodnjom
  • 7.000 organskih proizvođača ima u Srbiji
  • 63.000 dinara po hektaru iznose subvencije za organsku proizvodnju

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković nedavno je istakla da u organskoj proizvodnji Srbija raste 20 do 25 odsto, kao i da istovremeno prati svetske trendove.

- Za ovu 2024. godinu, subvencija za organsku proizvodnju po hektaru je 63.000 dinara. To je uvećanje od 250 odsto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. S druge strane što se tiče organske stočarske proizvodnje, subvencija je uvećana za 40 odsto. Ako je 40.000 dinara po grlu u konvencionalnoj, onda je 40 odsto veća u organskoj - pojasnila je Tanaskovićeva.

U Službi za organsku proizvodnju u Privrednoj komori Srbije ističu da organska proizvodnja u Srbiji obuhvata oko 0,8% ukupnih obradivih površina, što se može činiti kao mali procenat, ali ovaj sektor beleži stalni rast.

- Prema podacima iz prethodnih godina, površine pod organskom proizvodnjom su u stalnom porastu, posebno u sektorima voćarstva i ratarskih kultura. Od prošle godine imamo i veliki porast konverzije pašnjaka i livada što znači da možemo očekivati i značajnije pomake u stočarskoj proizvodnji . Najzastupljeniji proizvodi u organskoj proizvodnji su u voćarstvu, naročito malina zauzima značajan deo organskih površina. Maline su posebno važne zbog velike potražnje na međunarodnom tržištu. Organske žitarice - proizvodnja pšenice, kukuruza, kao i drugih žitarica je zastupljena i namenjena većinom izvozu. Med i začinsko bilje su u porastu - kažu u PKS.

foto: Beograd.rs

Kako objašnjavaju troškovi organske proizvodnje mogu biti dosta veći u poređenju sa konvencionalnom poljoprivredom, a sve zavisi od proizvoda do proizvoda.

- Ovo se prvenstveno odnosi na višu cenu inputa: organski sertifikovani semenski materijal, đubriva, i preparati za zaštitu bilja su skuplji od konvencionalnih ekvivalenata. Organska proizvodnja zahteva više manuelnog rada, posebno u kontrolisanju korova i održavanju zemljišta. Međutim, organski proizvodi često postižu značajno višu cenu na tržištu. Potražnja za ovim proizvodima je u porastu, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, što doprinosi njihovoj isplativosti. Organska proizvodnja je posebno isplativa u sektoru izvoza - naglašavaju u PKS.

Kako bi pomogla promociji organskih proizvođača PKS organizuje nastup na sajmu Biofah u Nirnbergu svake godine gde organizuje Nacionalni štand u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije.

- A od sledeće godine skoro svaki sajam prehrambeni gde učestvuje Srbija će imati organski deo - ističu u PKS.