Foto: Shutterstock

PROJEKAT EKSPLOATACIJE LITIJUMA U FRANCUSKOJ: Javna debata sa lokalnim stanovništvom trajala 5 meseci

InfoBiz

Ležište litijuma otkriveno je pre dve godine u malom mestu Ešasije u centralnom delu Francuske i od tada je u toj zemlji održana javna debata, a o tome su raspravljali i meštani, prenose tamošnji mediji.

Radio Evropa 1 (Europe 1) preneo je da otkriće litijuma u srcu "industrijskog suvereniteta Francuske i Evrope" doveo do stvaranja velikog rudarskog projekta koje bi trebalo da počne 2028. godine.

U međuvremenu je održana javna debata koja je trajala gotovo pet meseci sa oko deset sastanaka sa lokalnim stanovništvo.

Francuski mediji podsetili su da je litijum važan element baterija za mobilne telefone i električna vozila i da zemlja litijum uvozi iz Kine, dok bi eksploatacija nalazišta dovela do manje zavisnosti od uvoza.

Potpredsednik projekta litijuma Alan Part (Parte) izjavio je da je to nalazište obećavajuće i da ima više od 100 miliona tona litijumove rude.

"Naš cilj, do 2028. godine, kada bi eksploatacija mogla da počne, jeste proizvodnja 34.000 tona litijum hidroksida godišnje, što će omogućiti napajanje baterija za 700.000 električnih vozila godišnje", rekao je Part.

Suočen sa strahovima određenog dela lokalnog stanovništva, projekat ima za cilj da bude uzoran na ekološkom nivou, rekao je stručnjak Kristofer Ejman (Christopher Heymann) za francuske medijie.

"Postavili bismo podzemni rudnik kako bismo ograničili zagađenje bukom i prašinu. S tim što bi se ruda dovozila transporterima, a ne kamionima. A onda bi se transport između fabrike i utovarne stanice obavljao cevima, bez drumskog transporta, pre odlaska vozom do konačnog proizvodnog mesta", rekao je stručnjak.

Očekuje se da će projekat koštati jednu milijardu evra. Rezultat je 1.600 direktnih i indirektnih poslova za minimalno 30 godina.

"Izazov je smanjiti našu zavisnost od kineskog uvoza i ojačati naš industrijski suverenitet", dodao je Eman.

List Uest Frans (Ouest France) preneo je da je u javnoj debati bilo 3.600 učesnika i da je organizovano 43 sastanaka. Bilo je 209 učenika prisutnih na 17 radionica-debata u pet obrazovnih ustanova.

Sada je u toku faza pisanja izveštaja organizacionog tima debate i predsedništva Nacionalne komisije za javnu raspravu, koji će biti predstavljen 30. septembra.

Izveštaj sa debate će biti predstavljanje prikupljenih tekstova i sadržaja svih sastanaka. Cilj je da se prikaže način odvijanja debate, njena dinamika i poruke. Taj izveštaj ne donosi nikakvu ocenu, neutralan je jer samo prenosi argumente i stavove javnosti, dodao je francuski list.

Potom će firma Imeris zadužena za projekat i RTE (mreža za prenos električne energije) biti u obavezi da u roku od tri meseca odgovore na izveštaj i navedu šta prihvataju ili ne, i zbog čega.

Tim odgovorom će biti zatvorena faza javne rasprave, ali ne i učešće javnosti.

Ako se nastavi sa projektom, onda se će biti organizovane stalne konsultacije, preneo je list i dodao da do konačnog prihvatanja projekta i njegove primene ima još dosta puta, kao što su produbljene studije stručnjaka i javne diskusije o tome.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.