Foto: Stefan Jokić

Narodna banka Srbije objavila

NA POLA KORAKA OD ISTORIJSKOG USPEHA! Agencija "Fič" povećala izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga

InfoBiz

Rejting agencija "Fič" (Fitch) u svom najnovijem izveštaju povećala je izglede Srbije za dobijanje rejtinga investicionog ranga sa stabilnih na pozitivne, uz zadržavanje na nivou BB+, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Ta ocena, kako je navela NBS, dolazi nakon što je u aprilu ove godine rejting agencija "Standard end Purs" (Standard & Poor's) povećala izglede Srbije za povećanje kreditnog rejtinga.

"Time se Srbija, prema oceni dve od tri najuticajnije svetske rejting agencije, našla na pola koraka od istorijskog uspeha - dobijanja investicionog ranga kreditnog rejtinga, što će Srbiju i sa stanovišta agencija za kreditni rejting svrstati u grupu zemalja s visokom izvesnošću ulaganja, a što tržišni učesnici već godinama prepoznaju", dodaje se.

Odluka o poboljšanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je, prema navodima rejting agencije, na osnovu "otpornosti koju je domaća ekonomija pokazala u turbulentnom periodu prethodnih godina, tokom kojih je očuvana snažna eksterna pozicija i opadajuća putanja javnog duga, uz investicioni ciklus koji bi trebalo da podrži ubrzanje privrednog rasta u kratkom i srednjem roku".