Foto: Profimedia

KO HODA PO PESKU I U TOPLESU DEBELO ĆE DA PLATI! Kazne za nesavesne idu i do 35.000 €! Sedam evropskih zemalja uvele posebne mere

Novčanik

Borba protiv prevelikog broja turista je već mesecima jedna od glavnih tema u Španiji i zbog toga su se održavali protesti. Mnoge evropske zemlje su zabeležile ogroman porast broja turista, a neke lokacije su počele da uvode određene mere za suzbijanje negativnih efekata.

Negativan trend Hrvati sve manje troše, imamo najveći pad u EU, pojavio se još jedan problem Miror predstavlja listu od sedam evropskih zemalja koje su uvele nove mere za borbu protiv velikog broja posetilaca.

Italija

Poslednjih godina Italija je sprovela različite mere za borbu protiv uticaja prekomernog turizma. Unesko je u Veneciji upozorio da bi moglo da dođe do „nenadoknadive štete“ istorijskog centra i zato je uvedena dnevna karta za posetioce.Cena ulaznice je pet evra, a ovo je ujedno i prvi takav slučaj u svetu da grad naplaćuje ulaz.

Ranije je grad zabranio i pristajanje ogromnih kruzera u samom gradu. Osim toga, u junu su u Veneciji stupila na snagu dodatna nova pravila, koja zabranjuju upotrebu prenosivih zvučnika za vodiče i ograničavaju broj turista u jednoj turističkoj grupi na 25 ljudi.

foto: Shutterstock

Glavni grad Rim uveo je i neka nova pravila - turistima više nije dozvoljeno da budu u toplesu u gradu, jedu hranu koja stvara nered ili ostavljaju ljubavnu bravu. Ako bi turista počinio jedno od ovih radnji, mogao bi se suočiti sa velikom novčanom kaznom ili bi im bio zabranjen pristup određenim atrakcijama poput Fontane di Trevi.

Na Sardiniji putnici se upozoravaju da ne hodaju po ružičastom pesku Spiaggia Rosa. Ako to ignorišu, preti im kazna od 500 do 35.000 evra. Sardinija je ograničila broj turista dozvoljenih na pet svojih plaža. U junu, Firenca je zabranila Airbnb i korišćenje kratkoročnih privatnih kuća za odmor u centru grada.

Grčka

Atina je od septembra 2023. ograničila broj posetilaca Akropolja na 20.000 dnevno, što znači da posetioci sada moraju da rezervišu termin unapred. Grčka je takođe odlučila da uvede karte na pojedinim turističkim destinacijama. Ostrva Santorini i Mikonos takođe su uvela određene mere koje imaju za cilj smanjenje broja putnika na ostrvima.

Španija

Borba protiv prevelikog broja turista je već mesecima jedna od glavnih tema u Španiji i zbog toga su se održavali protesti. U Barseloni je uvedena turistička taksa koja se kreće od 5,25 do 6,75 evra po noći. Dodatak je povrh opšte turističke takse (sada 3,50 evra) koja se plaća regionu i znači da bi gosti u hotelu sa pet zvezdica mogli da budu primorani da plate dodatnih 47,25 evra (41 funti) po boravku od sedam noći.

Barselona je takođe prošle godine smanjila broj brodova za krstarenje, a nedavno su vlasti obećale da će do kraja decenije iskoreniti kratkoročne turističke iznajmljivanje, uključujući Airbnb, i uvesti nove stroge mere za ograničavanje kupovine suvenira.

foto: Shutterstock

Hrvatska

Dubrovnik u Hrvatskoj uveo je nove mere za turiste koji posećuju grad svetske baštine Uneska, uključujući zabranu šetnje u kupaćim kostimima, vožnje bez posebne dozvole, konzumiranja hrane i pića oko spomenika kulture i penjanja na gradske zidine. Za sva navedena dela predviđene su novčane i krivične prijave. Posetioci Dubrovnika moraju platiti i 2,65 evra po osobi po noći od aprila do septembra svake godine.

Francuska

Francuska ministarka turizma Olivija Gregoar nedavno je predstavila plan za borbu protiv „viška turizma“, uključujući mere za regulisanje priliva turista i podršku lokalnim vlastima koje su suočene sa povećanjem broja turista.

Austrija

U austrijskom gradu Halštatu preduzete su mere za smanjenje broja turista koji posećuju živopisno područje izgradnjom drvenih ograda koje blokiraju pogled na jezero i oblasti popularne za fotografisanje. Grad je na listi svetske baštine Uneska, ali u proseku dnevno poseti 10.000 posetilaca, što je navelo gradonačelnika da ograniči broj turističkih autobusa i automobila dozvoljenih u grad.

Holandija

Najnovije mere u kampanji Amsterdama protiv prekomernog turizma uključuju ograničavanje broja rečnih krstarenja koja ulaze u vodene tokove holandske prestonice. Planirano je i smanjenje broja noćenja zabranom izgradnje novih hotela. Ostali predlozi uključuju ograničenja u pogledu načina na koji turisti mogu da uđu i ostanu u gradu. Kruzerima je prošle godine zabranjeno pristajanje u centru grada.

Biznis.kurir.rs/Poslovni.hr