Foto: Profimedia

ROMANA BEZ BLAMA KRALA NOVAC SRBIMA I BOSANCIMA: Dosetila se kako da im skida novac sa računa, pala zbog pokojnih Jove i Julijane

Novčanik
> 12:29h

Bivša zaposlena u banci Romana (51) pravosnažno je osuđena na dve godine zatvora jer je sa računa 66 uglavnom preminulih klijenata neovlašćeno podigla i potrošila čak 117.000 evra štednje.

Podizala je većinski staru deviznu štednju, i to sa računa koji su godinama bili neaktivni. Tako je tokom 2013. i 2014. godine sama sebi isplatila 307.600 kuna i 75.600 evra. Odnosno, sve ukupno oko 117.000 evra.

Prema presudi, ona je 2013. i 2014. u Zagrebu, u poslovnicama Zagrebačke banke na Vrbanima i Jarunu, na radnom mestu porodičnog bankara, u nameri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, bez znanja i saglasnosti klijenata, odnosno naslednika, sastavljala neistinite naloge za isplatu.

Romana je osuđena na dve godine bezuslovnog zatvora uz obavezu da sav nezakonito stečen iznos uplati u državni budžet. Vrhovni sud je odbio žalbe Županijskog državnog tužilaštva u Varaždinu i optužene bivše radnice kao neosnovane te je potvrdio presudu.

foto: Shutterstock

Naslednici

Ovih je dana dodatno doneta odluka i da Zagrebačkoj banci, bivša radnica mora platiti oko 18.000 evra sa troškovima postupka jer je banka porodici jedne od klijentkinja podmirila štetu. Ona je tražila da se oslobodi plaćanja jer je protiv pravosnažne presude "podnela ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH".

Romana je svoj pakleni plan sprovodila tako što je novac neovlašćeno podizala uglavnom sa računa davno preminulih osoba, a više klijenata je živelo u susednim zemljama, pre svega Srbiji i BiH.

Jovo je umro još 1997. godine, a u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima u Zagrebu ustanovljeno je kako je upravo on 30. aprila 2014. sa računa podigao 20.000 kuna.

No, prava se lavina pokrenula nakon što su se u banci krajem 2014. pojavili naslednici pokojnog Jove tražeći da im se isplati njegova stara štednja.

Bivša zaoslena koja je radila u poslovnicama ostala je verna svojoj odbrani i nakon što joj je na sudu predočeno kako je nemoguće da je Jovo bio na njenom šalteru tog dana jer je tada bio mrtav punih 17 godina.

foto: Shutterstock

Baka Julijana

- To da je Jovo umro, to je moguće tačno, ali uprkos tome odgovorno tvrdim kako je baš ta osoba u aprilu 2014. bila u banci i ja sam joj isplatila štednju - tvrdila je Romana.

Posebno je zanimljiv slučaj pokojne Julijane, takođe klijentkinje Zagrebačke banke. Porodica pojma nije imala da je pokojnica u banci držala 24.000 evra i 12.000 kuna štednje sve dok ih o tome pre četiri godine nije obavestila policija.

- Moja baka je preminula još 1997. godine, a ja pojma nisam imala o njenoj staroj deviznoj štednji. Kao porodica za to smo saznali kada smo 2015. godine pozvani u policiju - svedočila je tokom suđenja Julijanin unuka, prenosi Danica.

Zagrebačka banka je obeštetila sve klijente i njihove porodice ne čekajući pravosnažnu sudsku presudu, pa oni i nisu postavljali odštetne zahteve prema bivšoj bankarici.

BiznisKurir/Telegraf Biznis