Foto: Shutterstock

najsigurnija investicija

DA LI JE SIGURNIJE ULAGATI U ZLATO ILI U NEKRETNINE? Stručnjaci izneli benefite i rizike dvaju najsigurnijih investicija

Nekretnine

U nekim ranijim godinama vladalo je opšteprihvaćeno mišljenje da su najbolja ulaganja , investiranje u nekretnine.

Međutim to se u poslednje vreme promenilo, pa se čini da je sve više onih koji smatraju da je ulaganje u zlato jedina prava investicija.

Upravo o ovome u jutrnjem programu Kurir televizije govorilisu prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment i Vladimir Obradović, direktor Agencije "Nekretnine".

foto: Kurir televizija

- Oni koji ne žure sa svojim investicijama zlato je dobra opcija. Neko ulaže u preduzetnički biznis neko u nešto drugo, ali dve dobre opcije su svakako ulaganje u zlato i ulaganje u nekretnine - rekao je Rabrenović i dodao:

- Da podsetimo gledaoce da zlato ima istorijsku stabilnost i da se smatra sigurnim uporištem u kriznim vremenima. Ono je jako dobro kako bi se diverzifikovao portfolio, što kažu Englezi ne sve držati u istoj korpi. Istorijski gledano, oni koji nisu žurili imali su benefite, jer je svake godine cena zlata rasla. Isto tako zlato je dobar način da se investitor zaštiti od problema inflacije. Ko ima par godina i više mislim da je to jako dobro. Lako se može pribaviti i lako se može otuđiti tako da bih to preporučio kao investiciju.

foto: Kurir televizija

Obradović se saglasio, ali je istakao da je za razliku od nekretnina zlato u određenom procentu više zavisno od spoljnih faktora.

- Ja jesam vlasnik agencije za nekretnine, ali slažem se da treba diverzifikovati svoja ulaganja i tako smanjiti rizije investicija. Nekretne su se prethodne godine pokazale kao dobra investicija. Porast vrednosti zlata je bio oko 29 odsto što negde dovodi nekretnine odmah iza zlata kao sigurne investicije. Mešutim postoje otežane okolnosti u smislu da u nekretnine treba ulagati uz očekivani period povratka investicija koji iznosti u proseku 15 - 20 godina. Ulaganje u zlato nosi određenu nesigurnost jer je izraženije je spoljašnjim uticajima kao što je stanje na tržištu, ratovi i tako dalje, dok nekretnine u tom smislu čine sigurniju investiciju.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.