Foto: Shutterstock

požurite i prijavite se!

DRŽAVA DAJE 170 MILIONA RSD ZA KUPOVINU AUTOMOBILA: Prijava do 31. oktobra - Za 'fijat grande pandu' važiće posebna pravila

Novčanik
> 15:19h

Država će ove godine subvencionisati samo kupovinu električnih vozila, za šta je odobreno 170 miliona dinara, dok će za "fijat grande pandu" iz kragujevačkog pogona biti formiran poseban fond čim ta vozila budu na tržištu, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Srbije Sara Pavkov.

Zahtevi za subvencije, koje su od 250 do 5.000 evra, podnose se Ministarstvu zaštite životne sredine, na čijem sajtu su navedeni svi uslovi.

Sara Pavkov je, gostujući na RTS-u, kazala da može da konkuriše fizičko, pravno lice ili preduzetnik, do utroška sredstava ove godine ili najkasnije do 31. oktobra. Svi uredno predati zahtevi koji su kompletirani ući će u dalju proceduru.

foto: Mauro Ujetto / LaPresse / Profimedia

Koliko će ko dobiti novca zavisi od kategorije vozila za koju se podnese zahtev za subvencionisanu kupovinu, rekla je Sara Pavkov.

- Tako imamo kategoriju vozila kao što su električni mopedi, laki tricikli, za njih izdvajamo 250 evra. Zatim za električne motocikle, teške tricikle, lake i teške četvorocikle, za njih izdvajamo 500 evra. I za putnička vozila do devet sedišta i teretna vozila koja ne prelaze teret od 3,5 tona, izdvajamo 5.000 evra - navela je državna sekretarka.

Vlada je do ove godine subvencionisala i električne i hibridne automobile, ali je sada fokus na ekološkim vozilima.

- Ove godine smo se usredsredili samo na električna vozila zato što su ona sto posto ekološka. Nema nikakvog sagorevanja unutrašnjim motorima, emisije zagađujućih materija, nema korišćenja takođe ni ulja koje posle mogu na neadekvatan način da se nađu u životnoj sredini. I to je jedan pravi primer dekarbonizacije i naše zelene tranzicije u kontekstu korišćenja potpuno zelenog transporta i što je i razlog da subvencionišemo samo ovaj tip vozila - istakla je državna sekretarka.

foto: Shutterstock

Program subvencionisanja kupovine ekološki prihvatljivijih vozila počeo je 2020. godine, kada je država izdvojila 120 miliona dinara i kada je kupljeno 112 vozila, od kojih su samo četiri bila električna.

Prošle godine je od planirana 444 miliona dinara za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila potrošeno 97,59 odsto ili 433,27 miliona dinara.

- U međuvremenu je, zaključno sa ovom godinom, izdvojeno milijardu dinara za ovu meru. Do danas je subvencionisana kupovina 2.500 električnih i hibridnih vozila. Samo za ovu godinu je u odnosu na pomenutih 107 miliona dinara koji su već rezervisani, obezbeđena kupovina za 187 električnih vozila - rekla je Sara Pavkov.

Država će obezbediti poseban fond za kupovinu "fijat grande pande" čim ta vozila budu na tržištu, najavila je državna sekretarka. Početak serijske proizvodnje najavljen je za dva meseca.

biznis.kurir.rs/Fonet