Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir televizija

"AKO JE LITIJUM ZNAČAJAN ZA SVETSKU EKONOMIJU, VAŽAN JE I ZA SRBIJU" Analitičari o gorućem pitanju: ZAČARANI KRUG

InfoBiz
> 13:48h

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je pre koji dan formiranje parlamentarne komisije u vezi sa litijumom i pozvala opoziciju da učestvuje u njenom radu.

Trenutno je u Skupštini Srbije u toku prvo vanredno zasedanje. Litijum nije među 60 tačaka dnevnog reda, ali se na svakoj sednici nametne kao jedno od glavnih pitanja.

foto: Profimedia

Gosti "Pulsa Srbije" koji su analizirali ovu temu u skupštini bili su Cvijetin Milivojević, politički analitičar i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Milivojević je izneo analizu kako bi konstruktivno javno slušanje oko litijuma trebalo da izgleda:

- Javno slušanje pamtim i kao novinar, to je zapravo namenjeno za raspravu o zakonima koji nisu toliko bitni. Ovo je suviše strateška stvar da bi se svela na javno slušanje. Javni dijalog se ne obavlja na način na koji je počeo da se obavlja 2. jula. Dakle, javni dijalog ne bi trebalo da bude politika svršenog čina. Nekoliko najvišig funkcionera tvrdi da je strateška politika Srbije iskopavanje litijuma. Neophodno je stvari vratiti na početak.

Obradović je pričao o potencijalu litijuma:

- Na prošlim izborima, vladajuća većina je kandidovala nova radna mesta, razvoj Srbije, a samim tim ne vidim kako neko kaže da nije spomenut litijum. Dakle, taj litijum ima potencijal od 21.000 radnih mesta, milijardi investicija, u suštini jedan novi eko-sistem. Postoje projekti oko litijuma u Nemačkoj i Češkoj, tako da nećemo biti prvi, već možda i zadnji u Evropi što se tiče iskopoavanja litijuma. Dijalog bi trebalo da se vodi činjenicama, poput da je litijum centar svetske ekonomije 21. veka, da je strateška sirovina koja je značajna za Evropu, a još značajnija za Srbiju, da budemo deo globalnih lanaca snabdevanja. Međutim, ovde se sve svelo na apokaliptične scenarije, a posebno mi se ne dopada to što se samo u Srbiji kandiduje zabrana eksploatacije.

Milivojević je pričao o kompromisu ekonomije i ekologije u ovom slučaju:

- Kada se ponovo ovde otvorila tema o litijumu, neko je mahao garancijama iz Nemačke, potom je Šolc rekao da ne postoje njegove garancije, već od Rio Tinta. Onda je Rio into rekao da nema nikakvu odgovornost, na kraju treba naša država da kaže da je ona odgovornost. To je jedan začarani krug, dakle garancija nema. Što se tiče odnosa ekonomije i ekologije, naravno da je ekonomija agresivnija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video: