Foto: Shutter

pozitivno

OBJAVLJEN IZVEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA O POSLOVNOJ KLIMI U SRBIJI! Zadovoljni radnicima i podsticajima, a nameračili se na EXPO

InfoBiz
> 15:22h

Američki investitori zadovoljni su poslovanjem u Srbiji, a Expo 2027. je prilika za kompanije iz SAD da isporuče tehnologiju i opremu i učestvuju u projektima vrednim dve milijadre dolara, piše između ostalog u redovnom Godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o investicionoj klimi u Srbiji za 2024. godinu.

- Američki investitori su generalno zadovoljni po pitanju poslovanja u Srbiji zbog strateške lokacije zemlje, dobro obrazovane radne snage koja govori engleski, konkurentnih troškova rada, izdašnih podsticaja za ulaganja i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i drugim ključnim tržištima. Američki investitori generalno uživaju u jednakim uslovima i mogu da iskoriste prednosti različitih programa dizajniranih da privuku direktne strane investicije (SDI) - navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

U izveštaju se dalje ističe značaj Expo 2027. za američke investitore.

- U junu 2023. Srbija je izabrana za domaćina Specijalizovane izložbe Expo 2027. Expo predstavlja priliku za američke kompanije da isporuče tehnologiju i opremu, kao i da ponude stručnost i konsultantske usluge. Troškovi izgradnje i rada, kao i pomoćnih projekata (hoteli, itd.) premašiće dve milijarde dolara - piše u izveštaju SD.

Dalje se navodi da je "Vlada Srbije identifikovala ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta kao glavne prioritete".

foto: Promo

- Vlada Srbije je sprovela značajne reforme svog Zakona o radu, građevinskih dozvola, inspekcija, javnih nabavki i privatizacije koje su pomogle u poboljšanju poslovnog okruženja. Ako vlada ispuni obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi trebalo da nastave da rastu. Sektori koji imaju koristi uključuju poljoprivredu i poljoprivrednu preradu, upravljanje čvrstim otpadom, kanalizaciju, zaštitu životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije (IKT), obnovljivu energiju, zdravstvenu zaštitu, rudarstvo i proizvodnju - ističe se u Godišnjem izveštaju SD.

Takođe se navodi i da su američke kompanije i zvaničnici primetili da usvajanje reformi ponekad prevazilazi implementaciju.

- Digitalizacija određenih vladinih funkcija (npr. izdavanje građevinskih dozvola, poreska administracija i e-potpisi) još uvek nije donela dramatično poboljšanje vremena obrade i možda se neće dosledno sprovoditi. Vlada polako napreduje u rešavanju problematičnih društvenih preduzeća, kroz stečaj ili privatizaciju gde je to moguće. Vlada planira da privatizuje još 56 kompanija, a takođe polako smanjuje naduvanu radnu snagu u javnom sektoru u Srbiji - naglašava se u izveštaju SD.