Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia, AP Photo/Matt Kelley

AKO VAS ZANIMA

TRAMP I ČE GEVARA SU ROĐENI ISTOG DATUMA, A EVO ŠTA IM JE JOŠ ZAJEDNIČKO: Obojica protivnici sistema, ženili se više puta...

InfoBiz

Republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik SAD Donald Tramp i argentinski revolucionar Ernesto Če Gevara rođeni su istog datuma, 14. juna. Upravo ova činjenica podstakla je ekonomistu Miroslava Zdravkovića, urednika portala "Makroekonomija.org", da se pozabavi ostalim njihovim sličnostima i razlikama.

Njegov tekst prenosimo u celosti:

"Čitajući „Dnevnik motocikliste" Ernesta Če Gevare saznao sam da je rođen 14. juna 1928. Uzeh odmah da proverim podatke za Trampa i videh da je i on rođen 14. juna, samo 18 godina kasnije i na severu u Latino Amerikancima omraženoj zemlji u koju se masovno useljavaju.

Pre 11 dana (13. jula 2024) izvršen je neuspešan atentat na Trampa i nakon ovog podatka o istom danu rođenja misli mi idu ka sličnostima i razlikama između ovih rođendandžija.

foto: AP/Evan Vucci

Šta im je zajedničko?

Obojica su bili protivnici postojećeg sistema, Če imperijalizma, a Tramp „duboke države“ koja je Amerikancima otela demokratiju i druge tradicionalne vrednosti na kojima je sagrađena.

U Gevarinom ubistvu je učestvovala CIA , koja se zvanično distancirala, dok u atentatu na Trampa Tajna služba nije pružila adekvatnu zaštitu.

foto: Shutterstock

Obojica su se više puta ženili i imaju decu od više žena.

Ono što im je suprotno, a zapravo je kao borba za ideale isto, su ciljevi: Gevara je hteo da oslobodi Latinsku Ameriku od imperijalizma Jenkija, a Tramp želi da sačuva SAD od nekontrolisanog priliva Latino Amerikanaca.

Zajedničko Trampu i Latino Amerikancima, koji prisvajaju Gevaru kao simbol otpora, je negativan stav povodom rata kolektivnog zapada sa Rusijom u Ukrajini.

Obojica su imali još po jednog „junca“ koji ih podržava: Gevara je imao Ernesta Sabata, rođenog 24. juna, a Tramp Maska, rođenog na Vidovdan.

Kurir.rs/Makroekonomija.org/Prenela S. Č.