Foto: Shutterstock

SPISAK NAJLEPŠIH PLAŽA NA SVETU OSTAVLJA BEZ DAHA: Jedna nam je u komšiluku, a na drugoj se svako leto brčka čak hiljade Srba

InfoBiz

Plaže širom sveta ne prestaju da fasciniraju svojim prirodnim lepotama, egzotičnim pejzažima i jedinstvenim karakteristikama, ali postoje i one koje se posebno ističu.

Bez obzira na to da li su smeštene na dalekim tropskim ostrvima ili u blizini poznatih turističkih destinacija, plaže su uvek privlačile pažnju i oduševljavale posetioce. One predstavljaju utočište od svakodnevnog stresa, pružajući priliku za relaksaciju, avanturu i istraživanje.

Posebno su intrigantne one plaže koje, osim svoje estetske privlačnosti, nude i nešto dodatno – bilo da je to misteriozna istorija, retke geološke formacije, jedinstvena flora i fauna ili neobični prirodni fenomeni. Ove plaže često postaju simboli destinacija u kojima se nalaze, privlačeći ne samo turiste, već i istraživače i ljubitelje prirode iz celog sveta.

Ipak, postoje i one plaže koje izgledaju kao da nisu sa ovog sveta, a nalaze se na mestima gde ih turisti ne očekuju. Za neke ste verovatno čuli jer su poznata atrakcija za srpske turiste, ali neke se i dalje štite svojom mističnošću od najezde posetilaca. Ono što je posebno interesantno je činjenica da neke od ovih plaža nisu udaljene od nas.

foto: Shutterstock

Zakintos, Grčka

Zakintos, jedno od najpoznatijih grčkih ostrva je dom plaže Navagio, poznate i kao Shipwreck Beach (Plaže olupine broda). Ova plaža je poznata po ostacima broda koji je nasukao na pesku i kristalno čistom plavom moru koje ga okružuje. Plaži je pristup omogućen samo brodom, što dodaje dozu avanture svakoj poseti. Oko nje se uzdižu visoke litice koje pružaju spektakularan pogled na zaliv.

Zakintos je jedno od omiljenih turističkih destinacija za naše turiste, a pogotovo među mladim ljudima. Oni dolaze na Zakintos zbog noćnog života i dobrog provoda, a negde se podrazumeva da svako od njih poseti i ovu plažu koja im ostaje u sećanju i dugo nakon putovanja.

Osim sunčanja i kupanja, posetioci mogu uživati u ronjenju i istraživanju okolnih pećina, kao i fotografisanju ovog jedinstvenog prizora.

foto: shutterstock

Zlatni Rat, Hrvatska

Zlatni Rat, smešten na ostrvu Brač, često je opisan kao jedna od najlepših plaža u Hrvatskoj. Njegova jedinstvena forma, koja se menja u zavisnosti od vetra i morskih struja, čini ga posebnim. Plaža je popularna među ljubiteljima vodenih sportova, posebno surfovanja i kite surfinga. Njena kristalno čista voda i beli šljunak pružaju savršeno mesto za opuštanje.

More je obično toplije na zapadnoj strani, za razliku od toga što je ta strana uglavnom vetrovita i talasasta. Struja na vrhu može biti blago opasna za plivače koji se kreću daleko na jug od vrha prema otvorenom moru, jer bi moglo biti teško plivati nazad ka plaži. Opasnost, međutim, nije ozbiljna, pošto bi standardna struja odnela plivača nazad na istok prema luci Bol.

Ako ste slučajno u centru Bola i raspoloženi za šetnju prekrasnim šetalištem, do nje će vam trebati 15 minuta. U suprotnom, uzmite turistički voz i uživajte u vožnji – vozi svakih 30 minuta.

foto: Profimedia

Arcomagno, Italija

Arcomagno plaža, smeštena u Kalabriji, poznata je po svojoj prirodnoj arhitektonskoj formi – prirodnom luku koji vodi ka skrivenoj uvali.

Ova plaža je idealna za one koji žele da pobegnu od gužve i uživaju u miru i lepoti prirode. Kristalno čista voda i peščane plaže čine ovo mesto pravim rajem za plivače i ronioce. Do Arcomagna možete doći čamcem ili pešice kroz prelepe staze koje prolaze pored stenovitih litica, nudeći neverovatne panoramske poglede.

Cala Luna, Sardinija

Cala Luna, jedna od najlepših plaža na Sardiniji je poznata po svojim pećinama koje okružuju uvalu. Ova plaža nudi savršen spoj peska, tirkizne vode i dramatičnih stena, stvarajući idiličnu scenografiju za posetioce.

foto: Profimedia

Dostupna je brodom ili pešice kroz planinske staze, pružajući osećaj avanture i istraživanja. Pored plivanja, posetioci mogu uživati u penjanju po stenama i istraživanju okolnih pećina, koje su dom mnogim morskim pticama.

Plaža Benagil, Portugal

Plaža Benagil je poznata po svojim impresivnim morskim pećinama koje su postale ikona portugalske obale. Najpoznatija je pećina Benagil, sa velikim otvorom na vrhu kroz koji sunčeva svetlost stvara magični efekat unutar pećine.

Ova plaža je savršena za one koji vole da istražuju i otkrivaju skrivene prirodne lepote. Posetioci mogu iznajmiti kajake ili se pridružiti brodskim turama koje vode do ove spektakularne pećine, pružajući nezaboravno iskustvo.

Boulders plaža, Južna Afrika

Iako nije tako blizu kao ostale plaže na ovoj listi, Boulders Beach u Južnoj Africi je svakako vredna pomena. Ova plaža je dom kolonije afričkih pingvina, što je čini jedinstvenim i nezaboravnim mestom za posetu.

Posetioci mogu šetati drvenim stazama i posmatrati ove fascinantne ptice u njihovom prirodnom okruženju. Pored pingvina, plaža je poznata i po velikim granitnim stenama koje se prostiru duž obale, stvarajući predivne male uvale za plivanje.

foto: Shutterstock

Giant’s Causeway plaža, Irska

Giant’s Causeway Beach je mesto jedinstvene geološke formacije, sa oko 40.000 crnih bazaltnih stubova nastalih usled vulkanske erupcije pre 50 do 60 miliona godina. Ovi stubovi, savršeno usklađeni kao da su delo ljudskih ruku, stvaraju neverovatan prizor i čine ovu plažu jednim od najintrigantnijih prirodnih fenomena na svetu.

Posetioci mogu šetati duž staza koje vode preko ovih stubova, uživajući u pogledu na Atlantski okean i slušanju talasa koji udaraju o obalu.

Plaža Pig (Plaža svinja), Bahami

Plaža svinja, smeštena na nenastanjenom ostrvu Big Major Cay u Exuma arhipelagu, poznata je po svojoj koloniji divljih svinja koje slobodno šetaju plažom i plivaju u moru. Ova neobična atrakcija privlači mnoge posetioce koji žele da iskuse nešto zaista jedinstveno i nezaboravno.

foto: Profimedia

Posetioci mogu uživati u interakciji sa svinjama, plivanju u toplom tirkiznom moru i istraživanju prelepih peščanih obala ostrva.

Svaka od ovih plaža nudi nešto posebno i drugačije, od prirodnih formacija i životinjskih stanovnika do istorijskih i kulturnih znamenitosti. Bilo da tražite avanturu, opuštanje ili jednostavno želite da istražujete nove destinacije, ove intrigantne plaže su savršen izbor za vaš sledeći odmor.

BiznisKurir/BIZPortal