Foto: Youtube/La Repubblica

neobično

RAT OKO POSLEDNJEG EVROPSKOG ZIDA NA PLAŽI! I u 21. veku još deli muškarce i žene! Ovde se dame ne depiliraju i ne lakiraju nokte

Nekretnine

Berlinski zid je odavno pao, ali jedan zid nije, i nikada neće. U Evropi bez granica u 21. veku postoji još samo jedan zid koji, verovali ili ne, razdvaja muškarce i žene. Bagno alla lanterna u Trstu se naziva i El Pedocin. Kažu da je ovo poslednja plaža u Evropi na kojoj je kupanje za polove odvojeno.

Sa muške strane, momci kažu da dolaze po hlad i mir koji kažu da imaju zbog zida koji ih deli od žena.

Opština je htela da sruši zid, ali se Trst pobunio.

- Rekli smo ne, hteli su da uklone zid kako bi spojili muškarce i žene. Napravili smo peticiju i rekli – ne, zid se ne dira. Ovo je institucija. Institucija iz vremena Austrougarske. Dakle, zid će ostati takav kakav jeste, rekli su za HRT Etore, Umberto i Alberto iz Trsta.

A sa druge strane zida je "ludnica", sa ženama i decom? Ranije je podela bila stroža jer se ovde može naći više izuzetaka.

Žene: Ne moramo da depiliramo i lakiramo nokte

Martina i Paola iz Trsta rekle su da su njihove tete u vrtiću. Pravila kažu da grupe dece mogu da uđu u muški deo.

foto: Youtube/La Repubblica

– Da li je ovde bolje na muškoj ili ženskoj strani?

- Ovde je apsolutno mirnije i ima više mesta. Na drugom mestu je "ludnica", dodaju.

Novinarima je bilo teže ući u deo za žene i decu do 12 godina. Tamo su pravila mnogo stroža. Ulaz je morala da odobri gradska uprava, a poseta je najavljena preko razglasa svim kupačima.

Donatela, Maida i Patricija iz Trsta rekle su kako se bolje kupati bez muškaraca.

- Osećamo se slobodno, hodamo mirno u donjem vešu, jer nas vide samo žene. Žena može da dođe i ako nije uradila sve „ženske stvari” poput depilacije i noktiju, naglašavaju.

Rekli su da malo ogovaraju, ali i vide koja se žena ugojila, ali se mnogo priča i o hrani.

Rušenje zida – počeo bi "pravi rat”.

Da su vlasti srušili zid, kažu, krenuo bi „pravi rat”. Zid u El Pedocinu je tu već dugo vremena. Bazen je otvoren 1890. godine, a zid je nadživeo Austrougarsku i fašističku vlast i angloameričku administraciju.

Vlasti su više puta pokušavale da ga uklone, a i to je odlučeno na referendumu. Referendum je održan 1943. godine, a Tršćani su odlučili da ovaj zid dug 74 metra ostane.

foto: Youtube/La Repubblica

Poslednji put o zidu je odlučeno kasnih 80-ih, a onda su ljudi još jednom glasali da žele da ga zadrže. Zato što je deo sećanja, tradicije i identiteta grada.

Ipak, postoji mala tajna

A Tršćani imaju samostalan duh. Poštuju svoje partnere, ali i jednima i drugima je potreban prostor za sebe. Ali…

- Postoji mali trik, reći ću vam. Na kraju zida nalaze se bove gde muževi i žene ili momci i devojke mogu da se sastanu i razgovaraju, jer kažu da su nezavisni, ali na kraju ipak žele da budu zajedno, otkrila je tajnu Kristina Sirugo, Komune di Trst.

I Hrvatska je imala svoj El Pedocin

I na kraju – zanimljiva činjenica. Pula je imala i bazen koji razdvaja muškarce i žene. I to pre Trsta!

Bagno Polese u gradskoj luci postojao je do 1930-ih. Za razliku od Pule, Trst je uspeo da zadrži ovaj deo svoje istorije.

O Pedocinu su napisane knjige, snimljen je i dokumentarac koji je predstavljen na Kanskom festivalu.

Inače, podela na muški i ženski deo ukida se samo jednom godišnje, kada se na kupalištu organizuje velika letnja zabava za sve one koji uživaju u ovom šarmantnom mestu.

Kurir.rs/Poslovni.hr./Prenela S. Č.