Foto: Péter Gudella / Panthermedia / Profimedia

REKORD! SVAKI DRUGI VOZ U JUNU KASNIO! Svi nezadovoljni, a evo ko je najveći krivac

InfoBiz

Nemačka državna železnica (DB) ove godine ponovo ne uspeva da održi vozni red. U prvoj polovini godine bez većeg kašnjenja realizovano je samo 62 odsto polazaka na dugim linijama, a DB za to krivi štrajkove, građevinske radove i oluje.

- Veliki štrajkovi, građevinski radovi širom zemlje i ekstremno vreme bez presedana uticali su na vozni red - saopštio je DB, prenosi DPA.

Brojka je za šest procentnih poena slabija od one iz prvih šest meseci 2023.

Stanje je posebno loše bilo u junu, zbog poplava, oštećenja nasipa i klizišta u nekoliko velikih regiona Nemačke, navela je železnica. To je u kašnjenje uvelo skoro polovinu dugolinijskih vozova.

Statističari računaju da voz kasni ako krene najmanje šest minuta posle plana. U junu na vreme je pošlo samo 52,9 odsto vozova.

foto: Shutterstock

Posebnu pažnju na probleme nemačke želenice skrenuli su izveštaji stranih medija sa Evropskog prvenstva o kašnjenju i nesnosnim gužvama zbog dolaska stotina hiljada navijača.

Pojedini su ismevali Nemačku, koja se svojevremeno ponosila svojom železničkom infrastrukturom i tačnim vozovima.

Inače, statističari od početka godine prate novu kategoriju, putničku tačnost. Za to računaju koliko je putnika na odredište stiglo sa do 15 minuta kašnjenja.

Junska brojka od 55,3 odsto je novi rekord.

DB je u međuvremenu formalno odustala od cilja s početka godine, da 2024. obezbedi tačan polazak i dolazak 70 odsto vozova.

Kurir.rs/Biznis.rs/Prenela S. Č.