Foto: Shutterstock

KO IMA PRAVO NA NAKNADU USLED TELESNOG OŠTEĆENJA? Svi detalji kako se ostvaruje i koliko iznosi - SVE U DINAR

Penzioner

Imam 56 godina, a pet godina sam u invalidskoj penziji zbog povrede na radu – teška povreda kičme, glasio je početak upita jednog Užičanina namenjenog PIO Fondu.

- Na koji način se može proceniti stepen telesnog oštećenja za konkretno ovu povredu? Kolika je novčana naknada za taj stepen oštećenja, kojim pravilnikom je to regulisano i kome treba da se obratim?

Pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje može se ostvariti za slučaj telesnog oštećenja prouzrokovanog povredom na radu ili profesionalnom bolešću i ako telesno oštećenje iznosi najmanje 30 procenata, poručili su oni.

- Visina novčane naknade za telesno oštećenje ne zavisi od vrste povrede već se određuje u zavisnosti od procenta telesnog oštećenja koje može biti u rasponu od 30 do 100 odsto i koji utvrđuje lekarska komisija Fonda PIO na osnovu pregleda i medicinske dokumentacije. Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za telesno oštećenje podnosi se nadležnoj filijali Fonda uz priloženu medicinsku dokumentaciju i ostala dokumenta koja su navedena na obrascu zahteva. Visina novčane naknade za telesno oštećenje trenutno iznosi 12.462,67 dinara i određuje se, kao što smo naveli, u zavisnosti od utvrđenog procenta telesnog oštećenja, od 30 do 100 odsto - rekli su.

biznis.kurir.rs