Foto: Shutterstock

MAJSTORI ZA KLIMU ZA POLA SATA UZMU I DO 150 €: Na njih se čeka i po mesec dana, a kad dođu izbije još veći problem - evo šta rade

Novčanik

Jedini spas u ovim tropskim danima jeste klima, ali šta se dešava kada se ista pokvari, a napolju je više od 40 stepeni? Normalan sled događaja jeste da pozovete majstora, ali tada dobijate odgovor koji najmanje želite da čujete, 'nemamo slobodan termin u narednih mesec dana'.

Prezaposlenost majstora dovela je i do visokih cena, te se za pola sata posla može zaraditi od 100 evra, pa sve do 150, a u nekim slučajevima i više u zavisnosti gde spoljna jedinica treba da se montira.

Zamislite koliko samo novca možete zaraditi u toku dana, ipak, jasno je, zbog visokih temperatura i različitih lokacija, uslovi ove zarade i nisu najbolji, ali ipak, na kraju dana, isplati se.

foto: Shutterstock

Javio se dečko koji se našao u problemu jer već nedelju dana pokušava da nabavi i ugradi klimu, a tu se pored zauzetih majstora javila još jedna prepreka - nedostatak klima-uređaja.

- Nema ništa gore nego kad vam se pokvari klima usred letnje sezone. Od gomile servisa u Beogradu, slučaj je takav da vam se, uglavnom, niko neće javiti na telefonski poziv, a verovatno jer su pretrpani poslom. Ima servisa koji imaju skoro non-stop radno vreme i to je dobro. Verovali ili ne, kod mene su došli u 22.45 i konstatovali kvar. Kod mene je slučaj takav da je bolje da kupim nov klima-uređaj nego da popravljam ovaj - rekao nam je on.

Iako je kvar konstatovan u rekordnom roku, isti nije moguće otkloniti tako brzo:

- Tu kreće muka, u toku sezone je nemoguće naći jeftiniju klimu jer su sve rasprodate, a pogotovo sa ugradnjom. Nedelju dana sam jurio i tražio, i preko interneta i preko prijatelja, bezbroj telefona sam zvao. Uglavnom, ista stvar svuda, ili se ne javljaju na telefon, ili nema određenog klima-uređaja, ili ne rade ugradnju... Ovi neki koji imaju sve, termini su tek za mesec dana, ali ko će da čeka toliko kad je temperatura preko 40 stepeni... Tako da sam se ja odlučio za prvobitan servis gde ću čekati nedelju dana, platiti malo više, ali ću preživeti ovo leto.

foto: Shutterstock

Što se tiče majstora, imali smo priliku da čujemo i njihovu stranu priče.

Kako su nam otkrili, od posla "ne znaju gde im je glava", te su konstantno u pokretu.

- Verujte mi da ne znam gde sam. Telefon nam stalno zvoni, ne možemo da postignemo sve. Ne stižemo da jedemo, prosto idemo sa jednog na drugi teren, i tako ceo dan - rekao nam je Marko koji se već godinama bavi popravljanjem i ugradnjom klima.

BiznisKurir/Telegraf Biznis