Foto: Shutterstock

KO HOĆE DOBROVOLJNO U VOJSKU OVO MORA DA ZNA: Posle skidanja uniforme imate samo 15 dana, inače vam gazda neće gledati kroz prste

InfoBiz
> 13:14h

Na TikToku se pojavio snimak u kom mladić objašnjava šta bi se desilo sa ugovorima o radu kada bi došlo do ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka.

- Zakonom o radu je propisano da zaposlenom koji se nalazi na odsluženju vojnog roka radni odnos miruje - kaže on, što znači da je njegov radni odnos zamrznut.

- Zaposleni ima prava da po odsluženju vojnog roka se javi poslodavcu i nastavi da radi te samim tim svoj radni odnos odmrzne - dodao je.

On potom navodi da ukoliko se zaposleni u roku od 15 dana od dana odsluženja vojnog roka ne javi poslodavcu, ovaj bi mogao da mu otkaže ugovor o radu.

- Ovo pravilo se primenjuje na zaposlene koji se nalaze na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka, ali bi se ona primenjivala na zaposlene koji bi se nalazili i na odsluženju onog obaveznog.

- Takođe, do mirovanja radnog odnosa dolazi u situaciji kada zaposleni treba da izdržava kaznu zatvora koja traje do šest meseci, zatim kada je zaposleni od strane poslodavca upućen na rad u inostranstvo ili kod drugog poslodavca ili kada je zaposleni postavljen na neku javnu funkciju - dodao je.

biznis.kurir.rs

Bonus video: