Foto: Promo

ako vas zanima

PROPUTOVALA 90 ZEMALJA I ODLUČILA GDE ĆE DA SE PRESELI: Ovo je po njoj idealno mesto za život, a evo i zbog čega

Novčanik
> 11:22h

Devojka (25) ispričala je za Biznis Insajder svoje iskustvo putovanja širom sveta. Tvrdi da je našla idealno mesto na planeti za život.

- Sa 25 godina, nakon što sam živela na relaciji Kalifornija - Njujork, napustila sam SAD bez žaljenja i bez planova da se vratim. Putovala sam širom sveta, živela u gradovima širom Španije, Italije, Indije, Vijetnama, Urugvaja i Meksika — i posetila 90 zemalja. Na kraju sam shvatila da je Čijang Maj, Tajland, jedino mesto gde želim da živim - započinje ona svoju priču za CNBC.

Njeno prvo putovanje na Tajland, u decembru 2015, došlo je nekoliko meseci nakon što je napustila Ameriku.

- To je bio i moj prvi put u Aziji. Počela sam da sledim Budina učenja i bila sam nestrpljiva da posetim zemlju u kojoj su se ona praktikovala. Prilikom prve posete razgovarala sam sa monasima, meditirala u hramovima i posetila bezbroj zlatnih statua.

Postala sam opsednuta tajlandskim masažama i upoznala se sa onim što je postalo moje omiljeno jelo, Khao Soi — rezanci od jaja u supi od kokosovog karija. Kada se moj višemesečni odmor završio, zajecala sam. Bila sam odlučna da se vratim- ispričala je ona".

foto: EPA / Rungroj Yongrit

Kao novinar frilenser, njen posao joj je omogućio da putuje širom sveta u narednih nekoliko godina, uključujući još jedan tromesečni boravak u Čijang Maju. Vratila se kada je njenoj porodici bila potrebna pomoć kod kuće, u Latinskoj Americi, da bude blizu roditelja.

Nedostaje Chiang Mai tokom godina

Tokom narednih pet godina - provedenih između Urugvaja i Meksika - osećala sam bol u srcu zbog Čijang Maja. Rekla bih svima koji bi slušali o mojim iskustvima na severu Tajlanda. U to vreme, moj otac je bio bolestan i život tako daleko nije bio opcija. Na dan kada je umro, bliski prijatelj mi je rekao da sledim svoje srce i da se preselim na Tajland.

Godinu i po kasnije, kada sam bila pozvana na novinarsko putovanje u Bangkok, osećala sam se kao da mi univerzum dozvoljava da se vratim u Čijang Maj i iskoristila sam priliku. Dok se avion spuštao u Tajland, znala sam da sam napravila pravi izbor.

Čijang Maj je pristupačan za strance

Tajlandsko zakonodavstvo je takođe motivisalo moj povratak u Čijang Maj. Koristim kanabis u medicinske svrhe, a marihuana je legalizovana 2022. Tajland će takođe postati prva zemlja u jugoistočnoj Aziji koja će legalizovati istopolne brakove, a Tajvan je prvi u Aziji.

U Čijang Maju plaćam 355 dolara mesečno za kiriju, 300 dolara manje od onoga što sam plaćala u Puerto Valjarti i četiri puta jeftinije od stanarine u Njujorku.

foto: Shutterstock

Trudim se da iznajmljujem od lokalnog stanovništva kako bih osigurala da moji turistički dolari ostanu u lokalnim rukama. Taksiji za motocikle koštaju manje od 2 dolara u krugu od 15 minuta. Izgradila sam zajednicu tako što sam prisustvovala događajima koji su u skladu sa mojim interesovanjima, uključujući časove joge, radionice grnčarije, sastanke u saradnji i časove plesa.

Mogu da kupim preko šest funti manga, zmajevog voća i mangostina za manje od 5 dolara. Tajlandske masaže koštaju između 3 i 30 dolara na sat, a pronašla sam terapeuta koji govori engleski i naplaćuje 35 dolara za lične sesije.

Što je najvažnije, osećam se dobrodošlo od strane Tajlanđana. Planiram da nastavim da putujem, ali želim da mi Čijang Maj bude baza. Nadam se da ću biti jedna od prvih koja će dobiti novu petogodišnju digitalnu nomadsku vizu.

Kurir.rs/Yahoo News/Prenela S. Č.