Foto: Shutterstock

BRITANCI VAPE ZA OVIM RADNICIMA: Sve krenulo nizbrdo pre par meseci, firme pod ogromnim pritiskom, evo koje mere su neminovne

Moj biznis
> 17:53h

Građevinske i inženjerske firme trpe najviše zbog nedostatka radne snage u Velikoj Britaniji, pokazalo je istraživanje koje ističe izazove za premijera Kira Starmera u ispunjavanju njegovih planova za podsticanje izgradnje domova i infrastrukture.

Kvartalno istraživanje zapošljavanja Britanske privredne komore (BCC) pokazalo je da 82% građevinskih i inženjerskih firmi prijavljuje teškoće u zapošljavanju, što je porast sa 69% u prva tri meseca ove godine, prenosi Reuters.

Problem nije jedinstven za Veliku Britaniju i skoro je jednako ozbiljan i u drugim sektorima, sa gotovo 80% firmi iz oblasti transporta i logistike, kao i proizvodnje, koje se suočavaju sa sličnim problemima od početka tekuće godine.

- Zabrinjavajuće je što su poteškoće u zapošljavanju porasle u poslednjih nekoliko meseci u svim sektorima. Veoma oštar porast u građevinskoj industriji je posebno zabrinjavajući - saopštio je BCC.

Starmer je obećao intenziviranje izgradnje kuća i ulaganja u infrastrukturu uklanjanjem prepreka u britanskom sistemu planiranja. Međutim, takođe je obećao smanjenje neto migracije uprkos upozorenjima nekih poslovnih lidera da bi takav potez dodatno pogoršao probleme sa zapošljavanjem.

biznis.kurir.rs/Rojters