Foto: RINA

OVDE SE NEKAD LETOVALO ZA MALE PARE, SADA CENE OTIŠLE U NEBESA: Srbi im bili glavni gosti, danas ih nema ni na mapi

Novčanik

Predsednik Turističke zajednice tzv. Kosova Ruždi Kurtišaj izjavio je da se broj turista sa "Kosova" smanjio, a kao glavni faktor naveo je viznu liberalizaciju, ali i povećanje cena u Albaniji za 40 odsto.

Većina ljudi sa ovih prostora svake godine za odmor izabere neko letovalište u regionu. Ipak, iz godine u godinu destinacije se menjaju zavisno od kriterijuma na koje, prema rečima građana, najviše utiču ekonomske, ali i političke prilike.

Sudeći po izjavama turoperatora u regionu, Balkancima će i ove godine Grčka biti top destinacija, dok je interesovanje za Albaniju u padu, čak i kod samih Albanaca.

Prema podacima Instituta geografije i statistike u Tirani (INSTAT) broj turista sa "Kosova" koji letuju u Albaniji iz godine u godinu bio je sve veći. U 2019. godini turisti sa "Kosova" činili su 35 odsto ukupnog broja posetilaca Albanije, dok je tokom 2021. godine 46 odsto od ukupnog broja turista koji su posetili tu zemlju bilo sa "Kosova".

Ipak, ove godine, bar kada su u pitanju albanska letovališta, situacija se bitno promenila. Predsednik Turističke zajednice tzv. Kosova Ruždi Kurtišaj izjavio je da se broj turista sa "Kosova" smanjio, a kao glavni faktor naveo je viznu liberalizaciju, ali i povećanje cena u Albaniji za 40 odsto.

foto: Youtube Printscreen

Da su ekonomske prilike jedan od glavnih kriterijuma potvrđuje i istraživanje Poslovne alijanse Kosova (AKB) prema kojem će oko 57 odsto građana tzv. Kosova otići ove godine na letovanje, dok će svaki treći morati da podigne kredit, a svaki četvrti pozajmiti za put.

Manjak turista u albanskim letovalištima izazvao je veliku debatu da li visoke cene teraju turiste, a u nju se uključio i premijer Edi Rama.

Rama je ranije rekao da Albaniji ne treba samo da se poveća broj stranih turista, već da se zemlja pretvori u destinaciju za sve kategorije turista. Tvrdio je da Albaniji nije potreban masovni turizam, ističući da je bolje da u Albaniju dođe 100.000 turista koji troše više nego milion koji troši manje.

foto: Youtube Printscreen

Da za razliku od prethodnih godina građani tzv. Kosova ove godine za letovanje većinom biraju Grčku, za "Kosovo onlajn" je potvrdila i predstavnica turističke agencije "Veneta travel" u Prištini Iljirida Bećiri. Ukazuje da su građani "Kosova" i dalje zainteresovani za letovanje u Albaniji, ali je taj broj manji, jer su cene ove godine mnogo veće. Uz to, turisti sada imaju veći izbor destinacija za odmor, jer više nemaju problem sa vizama. Najviše se, kaže, opredeljuju za Grčku, jer im je najbliža.

Da je potražnja za aranžmanima u Albaniji daleko manja nego prethodnih godina potvrđuje i direktor turističke agencije "Holidej" Nenad Stojaković. On kaže da će većina građana Severne Mitrovice odmor provesti na crnogorskom primorju. Zatim sledi Grčka, ali ne i Albanija.

- Manje je interesovanje za Albaniju. Imamo čak i prevoz svakih sedam dana za Drač, ali je to daleko manje nego što je bilo ranijih godina - dodaje Stojaković.

biznis.kurir.rs/Kosovoonline