Foto: Shutterstock

OVI STANOVI SU NAJTRAŽENIJI OD JUNA DO OKTOBRA: U centru Beograda ih nema ispod 500€, a od opreme imaju samo 2 stvari

Upisni rok na Univerzitetu u Beogradu je u punom jeku, a studenti se suočavaju sa izazovom pronalaženja pristupačnog smeštaja. Visoke cene stanova u centru teraju ih ka periferiji, poput Mirijeva i Rakovice, tražeći osnovno opremljene prostore sa internetom i kuhinjom.

Nekretnine
> 10:57h

Upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu je pri kraju, a posle upisa na željeni smer, najveća muka brucoša je pronalaženje krova nad glavom. Prema podacima iz agencija za izdavanje stanova, u odnosu na ostatak godine, u periodu od juna do septembra, potražnja za stanovima u prestonici bude pet do šest puta veća. Najčešće u potragu kreću roditelji budućih brucoša, dok ovi malo stariji već znaju sve “cake” oko rentiranja a neretko imaju i cimere sa kojima listaju oglase.

Prema rečima vlasnika Teofil nekretnina, Milosava Teofilovića idealan stan za jednog studenta je garsonjera u kojoj može da živi sa najmanje jednim cimerom, da je opremljen i da mu cena nije viša od 300 evra:

- Takvih nekretnina je na tržištu, nažalost, sve manje, pošto je već opšte poznato da su iznose prethodnih godina znatno podigli stranci koji su u velikom broju došli u Beograd. To praktično znači da svako ko želi da pronađe stan po ovim merilima mora da se odluči za periferiju prestonice. Najčešće su to Mirijevo, Karaburma, naselje Veljko Vlahović, Rakovica, Kanarevo brdo ili naselja preko Pančevca. U centru Beograda, gde se nalazi većina fakulteta o takvom prostoru sada može samo da se sanja - kaže Teofilović.

Prema rečima našeg sagovornika studenti isključivo traže manje stanove i u njih ulaze po dvoje ili troje.

- Imaju veliki problem sa plaćanjem jer su cene kirija toliko porasle da je pravi podvig naći čak i tako mali stan u centru grada za cenu ispod 400 ili 500 evra. Na primer, za delove oko Studentskog trga gotovo da nema ponude, a i ako ima onda je 500€ neki minimum koji morate izdvojiti. Slična situacija je i u Bulevaru kralja Aleksandra oko tehničkih fakulteta - kaže Teofilović i podseća da su ove lokacije već godinama prilično nedostupne studentima.

Pogledajte najbolju ponudu stanova do 400 € u Beogradu OVDE

- Priznaćete, za jednog studenta, odnosno za njegove roditelje to su ogromni iznosi. A gde su tek režije za koje minimalno treba izdvojiti barem još oko 100 evra, pa zatim hrana i ostali troškovi života. Godinama unazad kirije oko fakulteta su baš visoke i zato se sve češće traži samo dobra saobraćajna veza sa visokoškolskim ustanovama. Većina studenata ima predavnja, recimo, prepodne, pa vežbe popodne, pa još kada su novi u gradu i ne snalaze se baš najbolje, važno im je da ne moraju da menjaju prevoz, već da jednim autobusom idu do fakulteta i nazad – priča Teofilović.

Kada je u pitanju opremljenost stana, naš sagovornik ističe da studenti “uglavnom ne insistiraju na nekom luksuzu” i da im je najbitnije da stan ima ono osnovno - internet i kuhinju.

- Takođe, jedan od čestih zahteva je da stanovi budu bez daljinskog grejanja. TA grejanje im je daleko bolja opcija pošto ne troše puno struje jer su po ceo dan na fakultet. Dodatno, u takvim stanovima Infostan je znatno jeftiniji i najčešće iznosi od 2.000 do 3.000 dinara.

Vlasnik Teofil nekretnina kaže i da se dešava da gazde stanova imaju problem sa studentima koji, nakon što upišu fakultet, već u junu kaparišu stan, a nakon toga konkurišu i za mesto u studentskom domu:

- Liste izlaze u oktobru i svi oni koji dobiju mesto, naravno, odustaju od stana pošto im je smeštaj u domu daleko povoljniji. Zato se mnogi stanodavci malo teže odlučuju da im izdaju. Nije da ih ne žele, već budu obazrivi pošto se često dešava da im obećaju da će biti u stanu duže, a onda se posle par meseci pokupe i odu. Svaki gazda želi da ima stanara na duže i na sigurno. Evo, ja lično kada bih se bavio izdavanjem stanova nikada ne bih rentirao sada već isključivo početkom oktobra kada se već zna ko je dobio mesto u domu.

Teofilović kaže da ima i roditelja koji su spremni da svojoj deci kupe u kom će boraviti dok studiraju, ali da ta kupovina nije sezonska. oni to nikada ne rade preko leta i to nema veze sa početkom školske godine.

- To nema nikakve veze sa početkom godine, takvi kupci ne čekaju da dete upiše fakultet pa onda da pazare, već to rešavaju natenane, unapred.

Ukoliko si vlasnik i želiš da izdaš stan to možeš učiniti besplatnom objavom svog oglasa OVDE. Prijavi se i iskoristi period besplatne postavke oglasa.

Preogovori oko cene

Jedan od najvažnijih saveta studentima koji stiže od agenata za nekretnine je pravilno pregovaranje oko cene koju će plaćati. Većina vlasnika traži depozit, a novac koji se uzima kao depozit služi za plaćanje zaostalih računa, popravku štete (ukoliko je ima), a ako je sve u redu, na kraju se taj novac vraća. Što se tiče samog iznosa mesečnog zakupa, ako iznajmljujete stan na duži period predložite cenu koja vam odgovara. Mnogi vlasnici će vam reći da im je važnije da znaju da je njihov stan u sigurnim rukama, nego da ga izdaju po većoj ceni.

biznis.kurir.rs/Sasomange