SMEĆE NAMENSKI ISKORIŠĆENO: Počela proizvodnja energije iz otpada koji se sakuplja sa teritorija 15 beogradskih opština

Shutterstock

Proizvodnja energije iz otpada koji se sakuplja na teritoriji 15 beogradskih opština zvanično je počela 1. jula u termoelektrani-toplani Vinča. Pun obim usluga obezbeđen je u skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu koji je Beo čista energija potpisala sa Gradom Beogradom u oblasti upravljanja otpadom, saopšteno je iz Beo čiste.

Beo čista energija je zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB) izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad, u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom, njegov tretman, ponovno iskorišćenje i odlaganje.

- Dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje (43,6 t/sat) komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, obezbediće se električna energija za 5% i toplotna energija za 10% domaćinstava u Beogradu. Dodatno, tretmanom otpada će se značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprineti merljivom poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog ugljen- dioksida (CO2) na godišnjem nivou - naveli su iz Beo čiste.

Od 1. jula 2024. godine, stručni timovi Veolije zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje, u skladu sa 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju, navodi se u saopštenju.

Beo čistu energiju, društvo za posebne namene, uz Veolia grupu osnovali su i Itochu korporacija i Marguerite panevropski fond.

biznis.kurir.rs