Iako ove godine puni 60 godina, Nutella ne pokazuje znakove starenja. Baš suprotno. Kako je na Linkedinu najavio glavni izvršni direktor VéGé grupe Giorgio Santambrogio, brend želi da se prilagodi i ove godine na tržište stavi vegansku verziju. “Nutella na biljnoj bazi” neće sadržati mleko.
“Plant-based Nutella” uskoro u Nemačkoj
Uprkos kritikama zbog svoje ekološki štetne proizvodnje, palmino ulje bi trebalo ostati neizostavan sastojak tradicionalnog recepta za Nutellu.
Nutella na biljnoj bazi biće lansirana u odabranim evropskim zemljama, a na ambalaži će nositi oznaku veganskog sertifikata. Iako je nejasno s kojim će nacijama započeti, Italija i Nemačka će verovatno biti na popisu, budući da je Ferrero prijavio patente na oba tržišta.
Stvarna promena sastojaka ne bi bila velika, jer jedino što čini Nutellu neprikladnom za vegane je obrano mleko u prahu. Ali, to čini samo 8,7 odsto Nutellinog sastava, i dok nije jasno čime kompanija planira da zameni mlečni element, neki su predložili sojino mleko u prahu.
- Ovaj dodatak porodici Nutella pružiće isto nepogrešivo iskustvo zamenjujući mleko biljnim sastojcima, nudeći ukusan novi izbor koji može poželeti dobrodošlicu još većem broju ljudi u brend - dodao je Ferrero.
Takođe, očekuje se da će troškovi sirovina varirati vrlo malo, ako ne i smanjiti se, što bi vegansku Nutellu moglo učiniti dostupnom većem broju ljudi.
Ferrero cilja na fleksibilno tržište – procenjuje se da u Italiji 12 miliona ljudi sledi veganski stil života. Takođe će biti namenjen osobama s intolerancijom na laktozu ili alergijama na mlečne proizvode, a istraživanje pokazuje da čak 72 odsto Italijana ima neku vrstu intolerancije na laktozu.
BiznisKurir/Poslovni dnevnik