Foto: Shutterstock

Čujte i počujte

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ĆE NAPRAVITI HAOS SA NOVCEM! Korišćenje AL u oblasti finasija je veliki rizik, a evo i zašto

InfoBiz

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značajne rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), koji je imao uvid u ove beleške, Jelen ističe kako investitori već koriste AI za upravljanje portfoliom i kao alat koji pomaže u predviđanju budućih kretanja tržišta.

Pored toga, veštačka inteligencija je korisna i za banke koje je upotrebljavaju za borbu protiv prevara i za korisničku podršku.

foto: EPA/Isaac Fontana

Ministarka finasija SAD, međutim, ističe opasnost situacije u kojoj se mnogi učesnici na tržištu oslanjaju na isti podatke i modele.

Drugim rečima, ako se mnogi investitori oslanjaju na alate koji daju isti ishod, to bi moglo da izazove opterećenje i zastoj na tržištu.

Jelen je naglasila i "rizik od koncentracije" koji proizilaze iz činjenice da samo nekoliko kompanija na svetu prozvodi AI modele. Ako bi neka od njih pala, to bi pogodilo mnoge kompanije sa Volstrita.

- Modeli veštačke inteligencije ponekad mogu da donesu pristrasne odluke, što bi mogao da bude veliki problem u stvarnom svetu, posebno kada je u pitanju, na primer, donošenje finansijskih odluka o zajmu - zaključuje Jelen.

Kurir.rs/B92/Prenela S.Č.