GDE JE NESTAO SRPSKI ŠEĆER? Dok komšije ruše rekorde u izvozu, mi od njega profitiramo na drugačiji način i odlično nam ide

Shutterstock

Dok je svetski izvoz šećera za 16 godina udvostručen, Srbija je iz godine u godinu od ovog proizvodila zarađivala sve manje para.

Naime, prema podacima Svetske trgovinske organizacije od 2006. do 2022. svetski izvoz šećera je udvostručen sa 29,5 na 58,3 milijardi dolara.

U istom tom periodu Srbija je smanjila vrednost izvoza za 38,9 odsto, sa 167,5 na 102,3 miliona dolara, te je smanjila udeo u svetskom izvozu šećera sa 0,57 procenata u 2006, na 0,18 odsto u 2022. Izvoz šećera iz Srbije dodatno je smanjen na 76,5 miliona dolara u 2023. godini.

- U 2006. Srbija je bila na 32. mestu prema vrednosti izvoza šećera, dok je u 2022. pala na 58. mesto uz mogućnost da je u 2023. pala ispod 60. mesta. Veći relativan pad izvoza od Srbije, u periodu od 2006 do 2022. imale su Argentina (-43,9%) i Hrvatska (-57%). Hrvatska je u 2023. povećala izvoz šećera za 56,5% i imala je skoro duplo veću vrednost izvoza od Srbije, dok je u 2022. imala manju - kaže Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.org.

Rekorder po povećanju izvoza šećera je Ukrajina sa povećanjem vrednosti izvoza za 97,9 odsto., Tu su i Rumunija (+116%), Bugarska (+40,0%) i Mađarska (+35,1%).

Najveći svetski izvoznik šećera je Brazil čija vrednost izvoza je u 2022. godini iznosila 11,2 milijarde dolara, a slede ga Indija (6,3), Tajland (3,7) i Nemačka 3,5 milijardi dolara vrednim izvozom.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran smatra da je pad izvoza šećera posledica smanjenih provršina pod šećernom repom.

- Smanjene površine pod šećernom repom imaju direktnu vezu sa proizvodnjom i izvozom šećera. U proseku je oko 40.000 ha pod šećernom repom. Proizvodnja zadovoljava naše potrebe, a iz godine u godinu deo ide i u izvoz. Ekonomija gajenja šećerne repe je takva da je šećerani isplativo jedino ako bi se ona gajila na najmanje 20.000 ha da bi bila egal sa šećeranama u Nemačkoj - kaže Prostran.

Kurir TV 
foto: Kurir tv

On dodaje da deo šećera ide i u preradu u konditorsku industriju, proizvodnju vina i alkoholnih pića.

- Imamo mi i konditorsku indudstiju koja je veliki konzument našeg šećera. Imamo pet velikih fabrika koje dobro rade i boje je da se izvoze prerađevine nego suv šećer - naglašava Prostran.