PREVENCIJA KAO GARANCIJA: Najčešća pitanja u fibroadenomu, gde se javlja, kako se leči, može li se pretvoriti u rak

Fibroadenom je čvrsta kvržica na dojci, ali nije rak i najčešće ne izaziva bol. Pod prstima se oseća kao čvrst i gladak. Može biti okruglog oblika, veličine graška, ili pak ravan kao novčić. Kada se dodirne, lako se kreće unutar tkiva dojke.

Shutterstock

Fibroadenom je čvrst, bezbolan, nekancerogeni (benigni) tumor dojke i obično ne povećava rizik od raka dojke. Fibroadenom se najčešće javlja između 15 i 35 godina, ali može se pojaviti u bilo kom uzrastu kod svake žene koja ima menstruaciju.

Termin fibroadenom kombinuje reči „fibroma“, što znači tumor koji se sastoji od fibroznog tkiva, i „adenoma“, tumor tkiva žlezde.

Vremenom, fibroadenom se može povećati, smanjiti pa čak i nestati. Prosečan fibroadenom je od veličine do 2,5 centimetra u prečniku, navodi se na portalu Breastcancer.org.

Shutterstock 

Kako se dijagnostikuje fibroadenom?

- Ako osetite kvržicu, vaš lekar će prvo uraditi fizički pregled i proveriti vašu porodičnu istoriju.
- Ako ste mlađi od 30 godina, pregled se radi ultrazvukom.
- Ako ste stariji od 35 godina, pregled se radi mamografom.
- Bez obzira na vaše godine, vaš lekar takođe može da uradi biopsiju i na taj način da pogleda tip ćelija u fibroadenomu.

- Uobičajeni fibroadenomi ne utiču na rizik od raka dojke. Ali vaš rizik može malo porasti ako imate složen fibroadenom.

Fibroadenom u većini slučajeva raste sporo. Prosečna veličina je oko 2,5 centimetra, a vremenom može postati veći. Može biti osetljiv ili izazvati bol nekoliko dana pre menstruacije. Veliki fibroadenom može da boli kada ga dodirnete, ali najčešće ova vrsta kvržice ne izaziva bol. Fibroadenomi mogu postati veći tokom trudnoće, a tokom menopauze mogu se smanjiti. Mogu se pojaviti u jednoj ili obe dojke. Takođe, možete imati jedan fibroadenom ili više njih.

Shutterstock 

Vrste fibroadenoma

Fibroadenomi se mogu kategorisati po veličini i rastu. Razlikuju se četiri tipa:

  • Jednostavni fibroadenomi su najčešći tip. Oni imaju tendenciju da budu manji i ćelije izgledaju isto u celom tkivu.
  • Kompleksni fibroadenomi su češći kod žena starijih od 35 godina. Oni imaju tendenciju da budu veći i mogu imati kalcifikacije ili ciste u sebi.
  • Gigantski fibroadenomi su veći od 5 centimetara.
  • Juvenilni fibroadenomi su retki i razvijaju se kod dece i tinejdžera između 10 i 18 godina.

Ako imate fibroadenom, vaš lekar posavetovaće vas da pazite na promene u njegovoj veličini ili osećaju. Nekada može biti potrebna i biopsija kako biste proverili kvržicu, a nekada je potrebno i njeno uklanjanje hiruškim putem. U većini slučajeva fibroadenomima nije potrebno dalje lečenje, navode stručnjaci sa klinike Mejo.

Shutterstock 

Ovo su neka od najčešćih pitanja o fibroadenomu

Gde se obično nalaze fibroadenomi? Fibroadenomi se najčešće nalaze u gornjem, spoljašnjem delu dojke.

Da li se fibroadenomi mogu pretvoriti u rak? Većina fibroadenoma ne povećava rizik od raka dojke. Kompleksni fibroadenomi, koji su veoma retki, malo povećavaju rizik od raka dojke u poređenju sa nekim ko nema kvržice na dojkama.

Šta se dešava ako se fibroadenom ne leči? Često fibroadenomi ne zahtevaju lečenje i proći će sami. Međutim, neki će rasti sporo i mogu početi da izazivaju nelagodnost.

Možete li dobiti fibroadenom više puta? Da. Možete dobiti više od jednog fibroadenoma. Zbog toga je toliko važno da redovno radite samopregled dojki i obavestite svog doktora o svim novim kvržicama koje pronađete.

Priredila: Olivera Marković

(izvor: breastcancer.org/Mayoclinic.org/Zdravlje.kurir.rs)

Promo  Prevencija kao garancija