Foto: Shutterstock

AKO VAM FIRMA U STEČAJU DUGUJE NOVAC, EVO ŠTA TREBA DA URADITE: Imate pravo na potraživanje, ali ispratite sve uslove

Novčanik

Bez obzira da li ste radili u firmi koja je otišla u stečaj, a nije vam isplatila plate ili bilo da ste takvoj firmi pustili fakturu, pa da ona nije izvršila nikakvo plaćanje po toj fakturi, treba da prijavite potraživanje u roku od 120 dana od dana objavljivanja rešenja o otvaranju stečajnog postupka u Službenom glasniku.

- Prijava potraživanja se podnosi u pisanoj formi i uz prijavu se podnose pisani dokazi. To može da bude ugovor o radu i obračunski list faktura ili pravosnažna presuda za zaposlene. Posebno zaposlenima se priznaje potraživanje na ime neisplaćene zarade i naknade, koju je bio dužan da isplati poslodavac za vreme bolovanja zaposlenog, i to unazad devet meseci pre otvaranja stečajnog postupka - objašnjava Petar Todorović.

foto: Shutterstock

Zarada i naknada zarade isplaćuju se u visini minimalne zarade i na tu zaradu se isplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Takođe, zaposleni mogu da prijave još tri vrste potraživanja pod određenim uslovima.

- Zakon o radu predviđa posebnu pogodnost za zaposlene. Naime, ukoliko zaposleni prijavi svoje potraživanje i sud ga prizna i uvrsti ga u zaključak o priznatim potraživanjima, zaposleni mogu u roku od 45 dana da se obrate Fondu solidarnosti i da zahtevaju isplate ovih potraživanja koje je sud priznao - zaključuje Todorović.

Ukoliko Fond usvoji zahtev, isplatiće sva navedena potraživanja.

BiznisKurir/TikTok