Foto: Ana Paunković

BALKANSKO BEZALKOHOLNO PIĆE MEĐU 100 NAJBOLJIH NA SVETU: Nekima dan bez njega nema smisla, a svako ga je probao bar jednom!

InfoBiz

Piće koje svakodnevno gotovo svi konzumiramo našlo se na listi najboljih, i to poznatog svetskog sajta koji rangira i preporučuje hranu i napitke.

Naime, gastro sajt Taste Atlas uvrstio je „bosansku kahvu“ među 100 najboljih bezalkoholnih pića na svetu. Ovaj specijalitet koji se degustira širom Balkana zauzeo je 66. poziciju, a posetioci pomenutog sajta dali su mu ocenu 4,1 od 5.

- Iako su prilično slične, bosansku kafu najbolje je opisati kao sortu turske kafe. Bosanska verzija se priprema sa prženim zrnima kafe koja su fino mlevena, ponekad koristeći starinsku spravu – mlin za kafu - opisao je Taste Atlas ovo piće.

foto: Shutterstock/Ilja Generalov

Postoji nekoliko načina pripreme, ali najčešći je da se u tradicionalnu džezvu sa dugom drškom sipa prokuvana voda, zagreje se, a zatim se doda mlevena kafa. Kombinacija se, zatim, meša i zagreva dok se na vrhu ne podigne gusta pena.

Treba ostaviti da odstoji dok se talog kafe ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuva. Bosanska kafa se nikada ne zaslađuje, ali se uz kafu uvek poslužuju kocke šećera. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i grickati, a zatim i gutljaj kafe, piše ovaj sajt.

Bosanska kafa se uvek služi u džezvi, na velikom tanjiru, uz malu keramičku šoljicu (fildžan), šećer i čašu vode. Često je praćen rahat lokumom, želeastim desertom koji je, takođe, poznat kao lokum ili lokum.

foto: Profimedia

Aguas Freskas je najbolje bezalkoholno piće na svetu

Pored bosanske kafe na listi su se našli brojni napici iz svih krajeva sveta, a najbolju poziciju je zauzelo meksičko piće Aguas freskas.

To je lagano bezalkoholno piće napravljeno od kombinacije voća, krastavaca, cveća, semena i žitarica pomešanih sa šećerom i vodom. Ime se prevodi kao „slatka voda“, i često se prodaje u prodavnicama i restoranima širom Centralne Amerike, Meksika i Kariba, ali se može naći i u meksičkim kafićima i takerijama širom SAD.

Aguas Frescas dolazi u različitim ukusima kao što su guava, mango, narandža, krastavac, limun i tamarind, između ostalih. Napitak se najčešće konzumira u letnjim mesecima, hladan sa komadićima voća i ledom.

BiznisKurir/BIZLife