Foto: Profimedia

NASLEĐENU IMOVINU PRATE I DODATNI IZDACI: Evo kojih pet zemalja je ukinulo plaćanje ove vrste poreza

Nekretnine

Najbogatijih 10 procenata ljudi na kontinentu poseduje neverovatnih 67 procenata ukupnog bogatstva, dok donja polovina odraslih ima svega 1,2 procenta. U rešavanju nejednakosti uveliko se raspravlja o ulozi poreza na nasledstvo, imovinu i poklone.

Otprilike 19 od 27 zemalja EU naplaćuje porez na transfer imovine. Međutim, prihodi od poreza na nasledstvo, imovinu i poklone premašuju 1 procenat ukupnog oporezivanja u samo dve zemlje EU – Belgiji i Francuskoj.

foto: Shutterstock

ŠTA JE POREZ NA NASLEDSTVO?

Porez na nasledstvo je specifičan oblik oporezivanja imovine. Porezi na neto bogatstvo koji se periodično, obično godišnje, naplaćuju na imovinu u vlasništvu. Suprotno ovome, porezi na prenos bogatstva se naplaćuju kada dođe do prenosa bogatstva, a u slučaju poreza na nasleđe i imovinu samo nakon smrti darodavca.

Od 2022. godine, prema Poreskoj fondaciji, koja se oslanja na 'Svetski vodič za porez na imovinu i nasleđe 2022' i PwC-ov 'Svetski poreski sažetak', nije bilo poreza na nasleđe, imovinu i poklone u osam zemalja EU. U toj grupi su Austrija, Kipar, Estonija, Litvanija, Malta, Rumunija, Slovačka i Švedska. Među zemljama EFTA, takođe nije bilo poreza na prenos imovine u Norveškoj.

Pet evropskih zemalja ukinulo porez na nasledstvo

Pet zemalja ukinulo je porez na imovinu ili nasledstvo od 2000. godine. To su Austrija, Češka, Norveška, Slovačka i Švedska. Estonija i Letonija, s druge strane, nikada nisu naplaćivale porez na nasledstvo ili imovinu. Dve nordijske, dve baltičke i dve ostrvske zemlje u Sredozemnom moru ne nameću porez na nasledstvo.

Prema OECD-ovom izveštaju 'Oporezivanje nasleđa' iz 2021. godine, postoje mnoge zajedničke karakteristike dizajna poreza na nasleđe, imovinu i poklone širom Evrope.

foto: Profimedia

Većina zemalja naplaćuje poreze na nasleđe i poklone zasnovane na primaocima, ali manji deo naplaćuje poreze na imovinu zasnovane na donatorima.

Samo Danska, u EU, naplaćuje porez na imovinu preminulim donatorima. Velika Britanija takođe ima isto pravilo.

Većina zemalja favorizuje supružnike i direktne potomke kroz više pragove za oslobađanje od poreza i niže poreske stope.

Imovina koja je najčešće poreski favorizovana uključuje glavno prebivalište, poslovna sredstva, penziona sredstva i polise životnog osiguranja.

(Kurir.rs/b92)