Foto: TikTok/momentsgang

najskuplje na svetu

MASIRAJU GOVEDA I POJE IH PIVOM DA BI IM OPUSTILI MIŠIĆE: Imaju kraljevski tretman, a posle kilogram mesa naplate preko 30.000 RSD

Novčanik
> 09:05h

Masaže, pivo i puštanje klasične muzike samo su neki od mitova kako se uzgaja vrhunsko japansko govedo od kog se pravi najskuplje meso na svetu, ali jedno je sigurno – pravi znalci mu ne mogu odoleti.

Wagyu (vagi) doslovno znači japanska krava ili japansko govedo, a odnosi se na četiri pasmine japanskih goveda, od kojih japansko crno govedo sa svojim sortama, zauzima 90 odsto proizvodnje, genetski predisponiranih da daju meso koje sadrži daleko veći postotak omega-3 i omega-6 masnih kiselina, nego što je to slučaj kod običnih goveda.

foto: RINA

Samim tim, sva je Kobe govedina Wagyu, ali naziv Kobe nosi samo ona koja potiče od japanskog crnog goveda, sorte Tajima, a kompletna proizvodnja se, od samog začeća, teljenja pa do klanja odvijala u pokrajini Hyogo, koje je Kobe glavni grad.

Proizvodnja uključuje čitav niz rigoroznih pravila uzgoja, kao i za svu Wagyu, koja osiguravaju meso koje se doslovno topi u ustima, prošarano masnoćom mermerne šare, a vredno stotina dolara po porciji.

Snimak najskuplje wagyu govedine osvanuo je nedavnu na TikToku, a njena cena je 3.000 dolara po kilogramu i služi se u samo nekoliko restorana na svetu.

foto: Profimedia

Krave koje uživaju u masaži i klasičnoj muzici?

Jedna od teorija kako je masaža ušla u legendu o Kobe govedini, bazira se na činjenici da u Japanu, u kom tradicionalno manjka prostora, nedostaje i pašnjaka, usled čega su krave prisiljene da borave u zatvorenom prostoru, bez kretanja, što dovodi do ukočenosti mišića, pogotovo zimi.

Ako želite mekano meso, morate da opustite mišiće, pa nije iskjučeno da su japanski farmeri, u tu svrhu, posezali čak i za masažom svojih krava.

Hranjenje pivom je jednako neverovatan podatak kao i masaža, ali kako se kod Wagyu, a posebno Kobe govedine želi postići tačno određena kilaža goveda i razmera masnoće i mesa, a da bi se dobila ona prepoznatljiva mermerna prošaranost, moguće je da je koji od farmera posegnuo za pivom kao aperitivom i tako podstakao apetit svojih krava.

foto: Shutterstock

Istina ili mit i masaže i piva, ako su se ikad dogodili, danas su napuštene tehnike.

Specifična prošaranost masnoćom

Zbog specifične prošaranosti masnoćom, koja mesu daje mermerni izgled, Wagyu važi za masno meso.

Međutim, reč je o pasminama koje su genetski predisponirane da proizvode meso s povećanim udelom omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a ukusi su ‘topivi’ u mastima. Otud kod većine ljudi sklonost masnijim jelima, punijeg ukusa.

foto: Shutterstock

Budući da je Wagyu sva prošarana masnoćom i mali zalogaj pruža osećaj punog ukusa, dok se fino raspoređena masnoća topi u ustima, piše volim-meso.hr.

kurir.rs/City magazine

Bonus video: