NAGRAĐENI NAJBOLJI PROIZVOĐAČI SIREVA U SRBIJI: Komisija je ocenjivala ukupno 50 proizvoda, izabrani oni najkvalitetniji!

Đorđe Tomić/Fotokratija

U Beogradu je održana dvodnevna izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival, koja je i ovog puta okupila mnogobrojne ljubitelje sira.

Na takmičenju za priznanje „Najbolji sir festivala“ učestvovalo je 30 izlagača, dok je nekoliko desetina hiljada građana uživalo u aromama različitih vrsta sireva ovog podneblja.

Stručna komisija ocenila je ukupno 50 proizvoda, odnosno deset u kategoriji belih sireva u salamuri, 14 u kategoriji polutvrdih i tvrdih sireva sa zrenjem i 26 proizvoda u posebnoj kategoriji sireva i proglasila najbolje.

Đorđe Tomić/Fotokratija 
foto: Đorđe Tomić/Fotokratija

U kategoriji Beli sir u salamuri: Vlaški beli sir, preduzetničke radnje za proizvodnju mlečnih proizvoda Zapis Homolja, nastupili objedinjeno na štandu Poljoprivredne zadruge Darovi Rtnja.

Kada se radi o Polutvrdim i tvrdim sirevima sa zrenjem, nagradu je dobio Polutvrdi sir Poljoprivrenog gazdinstva Jovan Tadić, Farma Manir.

U klasi Najbolji sir u posebnoj kategoriji sireva nagradu je osvojio Polutvrdi sir sa začinom „Kupres Milch“.

Đorđe Tomić/Fotokratija 
foto: Đorđe Tomić/Fotokratija

Organizatori ove manifestacije dodelili su i nagradeza:

Najlepši štand na festivalu: Mlekara Kikinda

Najlepše aranžiran tanjir sireva prema odluci stručnog žirija: Manastir Sukovo

Najlepše aranžiran tanjir sireva po glasovima publike na društvenim mrežama: Darovi Rtnja

Nagrada za najbolju prezentaciju sireva je pripala izlagaču Francuske Tajne

Nagradu za najbolju inovaciju dodeljena je izlagaču Dućan sira Ljiljane Janjić, za sir Buratta sa šumskim voćem.

Specijalne zahvalnice povodom deset godina saradnje i podrške ovoj manifestaciji uručene su Draganu Đorđeviću, predsedniku Asocijacije Autentičnih Hedonista i Katedri za tehnologiju animalnih proizvoda Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.