U Beogradu je održana dvodnevna izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival, koja je i ovog puta okupila mnogobrojne ljubitelje sira.
Na takmičenju za priznanje „Najbolji sir festivala“ učestvovalo je 30 izlagača, dok je nekoliko desetina hiljada građana uživalo u aromama različitih vrsta sireva ovog podneblja.
Stručna komisija ocenila je ukupno 50 proizvoda, odnosno deset u kategoriji belih sireva u salamuri, 14 u kategoriji polutvrdih i tvrdih sireva sa zrenjem i 26 proizvoda u posebnoj kategoriji sireva i proglasila najbolje.
U kategoriji Beli sir u salamuri: Vlaški beli sir, preduzetničke radnje za proizvodnju mlečnih proizvoda Zapis Homolja, nastupili objedinjeno na štandu Poljoprivredne zadruge Darovi Rtnja.
Kada se radi o Polutvrdim i tvrdim sirevima sa zrenjem, nagradu je dobio Polutvrdi sir Poljoprivrenog gazdinstva Jovan Tadić, Farma Manir.
U klasi Najbolji sir u posebnoj kategoriji sireva nagradu je osvojio Polutvrdi sir sa začinom „Kupres Milch“.
Specijalne zahvalnice povodom deset godina saradnje i podrške ovoj manifestaciji uručene su Draganu Đorđeviću, predsedniku Asocijacije Autentičnih Hedonista i Katedri za tehnologiju animalnih proizvoda Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.