Ko voli, slaninu jede kad može i kako hoće - svežu, osušenu, tanko sečenu, grilovanu, u jelima, ali da li biste probali i slatku varijantu?! Vlada Jovanović iz Venčana kod Arandjelovca tvrdi da je izuzetnog ukusa...
- Malo sam tragao po internetu, pa se tako rodila ideja da pokušam da napravim nešto novo. Slaninu sam kombinovao sa namirnicama i začinima koje svi imamo pa je tako nastao izuzetno ukusan spoj slatkog i slanog i pravi delikates za sve one koji vole neobično i da eksperimentišu sa ukusima - kaže Vlada.
Po zanimanju je električar, radi u "Kolubari" a za kuhinju i zimnicu zainteresovao se pomažući supruzi. Vrlo brzo je, međutim, počeo da smišlja zanimljive kombinacije voća i povrća, pa da ih uz ostale proizvode izlaže na sajmovima hrane i pića.
- Kada sam se nedavno pojavio na sajmu sa slatkim od slanine ljudi su me sa čuđenjem gledali. Svima je bilo neobično, probali su, ali su bili skeptični - kako to od slanine slatko? Međutim, posle nekoliko minuta ukus bi im se svideo i sa osmehom bi se vratili po još - priča Vlada.
Nije od onih koji čuvaju tajnu recepta. Kaže da se relativno lako priprema a od oko 400 grama slanine prvi put je imao za teglu od 170 grama i pet, šest malih od 35 grama, tek za probanje.
- Slaninu najpre iseckam, ispržim a kada je skoro gotova, izvadim a u masnoću, koja je ostala, dodam izblendiran crni i beli luk, so, biber. Prodinstam pa dodam i jedan izblendirani paradajz i malo paradajz pirea. E, onda se dodaje žuti šećer i jabukovo sirće, vratim slaninicu i sve to zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da se lepo ukrčka. Na kraju sipam u vruće tegle i ne zatvaram dok se ne ohladi - detaljno opisuje postupak.
Ko voli ljuto, kaže, može da doda čili i zaljuti, a gotovo slatko može da se jede kako je kome volja.
- Valja da se pre upotrebe malo zagreje, da se masnoća opusti - može da se služi uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv, ali i da se stavi na tost ili hleb. Malo sladi a malo je i slano. Ja ga obožavam a i moje mušterije - naglašava Jovanović.
(Kurir.rs/Informer)
Bonus video: