Foto: Shutterstock

KURIR TV

POVEĆANI RODITELJSKI DODACI I DO 1000 EVRA! Najviše porastao iznos za treće dete, a evo koliko svaki od njih tačno iznosi

Novčanik

Od prvog januara ove godine povećan je roditeljski dodatak za rođenje prvog deteta.

Ovo je predviđeno rešenjem koji je potpisala ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić. Koliko to tačno iznosi izvestila je novinarka Kurira Tamara Stanković.

foto: Kurir televizija

- Od 1. januara ove godine roditeljski dodatak je uvećan za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Roditeljski dodatak sada za prvo dete iznosi 371.000 dinara, dok je dodatak za rođenje drugog deteta, 329.000 i to se isplaćuje u 24 rate. Za rođenje trećeg deteta, iznos je dosta veći, to je 1.977.000 i to se isplaćuje u 120 rata. Iznos za četvrto dete je 2.966.000 dinara i to se takođe isplaćuje u 120 rata.

Predviđena je i jednokratna pomoć za rođanje drugog i trećeg deteta.

- A jednokratna pomoć države za rođenje drugog i trećeg deteta je 123.000. Što se tiče paušala za nabavku opreme za bebe, to iznosi nešto više od 6.000 dinara. Ovo će naravno značiti svim roditeljima koji su dobili dete i kojima je potrebna bebi oprema. Kada su u pitanju uslovi ko zapravo može da ostvari taj roditeljski dodatak, to su majke koje imaju prebivalište u Srbiji i koje imaju državljanstvo Srbije. Međutim, ukoliko majka nije državljanka Srbije, ali ima prebivalište u Srbiji, ona takođe može ostvariti pravo na ovaj roditeljski dodatak.

A u pojedinim slučajevima pravo da ostvari roditeljski dodatak imaće i otac.

- U pojedinim slučajevima i otac ima pravo da ostvari roditeljski dodatak, a to je ukoliko je dete oduzeto majci sudskim putem, ukoliko majka nije živa ili ukoliko je sprečena na neki drugi način da se stara o detetu. Ja bih samo da kažem da su svi ovi iznosi koje sam upravo sada rekla povećani u odnosu na prošlu godinu, a najviše je povećan roditeljski dodatak za treće dete i taj iznos je oko hiljadu evra više nego prošle godine.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video: